Az őrség elfáradt

Roppant fontos történelmi eseményről nem emlékezünk meg ma. Pontosan száz éve, 1918. január 19-én született meg Petrográdban, azaz Szentpéterváron a világ első totalitárius diktatúrája. Az Összoroszországi Alkotmányozó Gyűlés az első és utolsó ülését tartotta a petrográdi Tavricseszkij-palotában, amikor is hajnali négy óra húszkor Zseleznyak matróz, a fegyveres őrség parancsnoka ráförmedt Viktor Csernovra, a testület elnökére: „Karaul usztal, az őrség elfáradt”, hagyják a locsogást, tessék elhagyni a termet. Hogy pontosan mi hangzott el, arra több forrás többféleképpen emlékezik, de az idézett mondat biztos. A küldöttek is fáradtak voltak, elegük volt a fizikai fenyegetésekből és a szóbeli erőszakoskodásból, szétszéledtek, nem egyeztették, hogy visszajönnek-e, de a másnap visszamerészkedőkre már géppuskákkal és lövegekkel vártak a vörösgárdisták. Így ért véget az orosz demokrácia, legalábbis a kísérlete.

Esemény

Tarnói Gizella-emlékdíj

Az Élet és Irodalom munkatársai díjat alapítottak munkatársuk, Tarnói Gizella emlékére, a gazdasági újságírás területén kiemelkedőt alkotó újságírók elismerésére. Az idén kilencedik alkalommal meghirdetett díjra 2018. február 5-ig lehet pályázni. A pályázatnak kötelező formai kellékei (űrlap, formanyomtatvány, igazolás, pályázati díj stb.) nincsenek, a pályázati anyagot a szerkesztőség címére kell eljuttatni (1450, Budapest, pf. 84.) A díjat alapítók fenntartják a jogot, hogy a kuratórium, melynek tagjai Bokros Lajos, Losoncz Miklós és Várhegyi Éva, pályázatot be nem nyújtó újságírót is díjazhasson. A díjazott százezer forintot és Kopasz Tamás egy alkotását kapja. Részletes kiírás a lap honlapján: www.es.hu.

Tovább
Esemény

"Vágások"

Megnyílt Szikszai Károly új kiállítása Vágások címmel a Godot Galériában (Budapest, XI., Bartók Béla út 11.).

Megtekinthető február 3-ig, keddtől péntekig 9 és 14, szombaton 10 és 13 óra között.

Tovább
Esemény

ÉS-kvartett

2018. január 31-én, szerdán délután 5 órakor az Írók Boltjában (Bp. VI., Andrássy út 45).

A beszélgetés témája: Szijj Ferenc Növényolimpia című regénye.

Károlyi Csaba beszélgetőtársai: Deczki Sarolta, Szilágyi Zsófia és Takáts József.

Tovább

Amíg másokkal voltunk

(Babits, Jókai, Bessenyei)

Valami miatt úgy emlékeztem, hogy Jókai Mór, a nagy magyar regényíró, súlyos tüdőbeteg volt. Senki sem tudta meggyógyítani. Végül egy székely öregember azt tanácsolta neki, hogy lovagolja végig Erdélyországot. Egy barátjával indultak neki az útnak. Egy egész évig lóháton járták az országot, kenyér és szalonna volt az eledelük, patakvíz, bor és cujka volt az italuk, a szabadban aludtak, vagy ott, ahol befogadták őket. Karácsonyra JM meggyógyult, s elfelejthette az egész problematikát. Mindez természetesen nem igaz. Nem volt beteg, meg se gyógyulhatott. De ahhoz, hogy erre rájöjjek, végig kellett olvasnom minden tudósítást (ma úgy mondják: narratív non-fictiont), amit JM erdélyi útjairól valaha is írt. Csudás ez a szövegegyüttes. Megérthető belőle, mikor volt JM-nek ideje arra, hogy kitalálja száz regénye tematikáját. Beillesztettem az erdélyi utat a tardonai bujdosásába. Nem csinál semmit. De közben, fejben, végig ír. Nem szomorú ez a történet. De vidámnak se mondanám.

„Ma Magyarországnak rossz a híre Ausztriában”

Interjú Karl Pfeifer bécsi újságíróval

Nem lehet egyszerre Európa-barát politikát folytatni és jó viszonyt fenntartani a magyar kormánnyal – mondja Karl Pfeifer (89). Az Amnesty International önkénteseként 1979-ben a demokratikus ellenzékkel kapcsolatba lépett, majd emiatt a magyar hatóságokkal összeütközésbe került újságíró, vezető osztrák lapok rendszeres kommentátora, az izraeli rádió egykori tudósítója ma óvatos, de kritikus várakozással tekint az immár második konzervatív-szélsőjobb kormány elé.

Galéria
Tovább
Élet és Irodalom 2018