JEREVÁNI EMLÉKEZET

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 17. szám, 2020. április 24.

Kiirthatatlanok a jobboldali legendák, alighanem azért is, mert terjesztőik ügyet sem vetnek a cáfolatokra. A múlt hétvégén nagy garral tálalták, hogy Tusk néppárti elnök nagyapja náci kollaboráns volt, ám e téves állítás szakértői cáfolatát nem siettek közzétenni. Miáltal a saját jobboldali táboruk emlékezetében meggyökeresedik az alaptalan vád (az eredeti sztorit apró csúsztatásokkal kiforgatva így lett a zsidó kamaszként bujkáló Sorosból is „náci kollaboráns”). S ekként tartja magát a vád, hogy a gonosz liberálisok az Antall-kormány eskütételéről focimeccsre kapcsolták a tévéközvetítést. A minap Döbbenetes címmel tálalta Bayer blogja a Boros Imre egykori minisztertől kapott kis üzenetet: „Az amcsi TV-társaságok 20 perc után megszakították Trump tájékoztatását a covid 19-ről, mondván, hogy a többi unalmas. (Csak 2000 milliárd dolcsiról volt szó.) Trump ott tart, mint szegény Antall annak idején, amikor Vitray a beszéde közben átkapcsolt a focimeccsre?”

E hétfőn a Pesti Srácok folytatta Stefka István visszaemlékezéseit a médiaháborúra, s abban kiemelt alcím: Vitray döntött: parlamenti eskütétel helyett BEK-döntő.  Szerinte ez volt „az első fricska és figyelmeztetés” a liberálisok részéről: „A Magyar Televízió a miniszterelnök beszéde közben megszakította a közvetítést, és inkább a BEK-döntőt kezdte sugározni. A tévénézők Antall beszéde helyett a meccset nézhették, és látták, ahogyan az AC Milan 1–0-ra diadalmaskodik a Benfica FC felett. Ezt a döntést a közszolgálati televízió ügyeletes főszerkesztője, Vitray Tamás hozta.”

Hát a csalóka emlékezet kissé jerevánira sikerült. Nem Antall beszéde közben, hanem kormányának eskütételéről kapcsoltak át, s nem Vitray, hiszen ő a bécsi európai kupadöntő helyszíni tudósítója volt. Már évtizedekkel ezelőtt lapinterjúban elmesélte: ő a kezdőrúgás percének vészes közeledtével folyvást tudakolta Budapesttől, hogy mi lesz. S ott, a tévészékházban akkor éppen Chrudinák Alajos volt az ügyeletes, döntésre jogosult főnök. S mivel az eskütételt halogatták, és a nagy meccsre egy fél ország várt, kormánypártiként szerintem helyesen döntött az odakapcsolásról: ha a várva várt focidöntő helyett az eskütételt sugároznák, rosszabbul járt volna a kormányimázs. Egyszóval nem osztogattak, hanem fosztogattak.

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 44. szám, 2021. november 5.
LXV. évfolyam, 43. szám, 2021. október 29.
LXV. évfolyam, 39. szám, 2021. október 1.
Élet és Irodalom 2024