A FŐBŰNÖS

PÁRATLAN OLDAL - LXII. évfolyam, 7. szám, 2018. február 16.

A kormányzati titkosítás és a több napos hallgatás után kiderült, hogy mégis történhetett csalás abban az ügyben, amelyet az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) tárt fel, és a 24.hu hírportál publikált. A 2009 és 2014 közötti, 35 település utcai világítási projektjét tartalmazó, több mint 13 milliárd forint értékű beruházás az OLAF szerint részben felveti a szervezett bűnözés gyanúját is. A kormány végre megszólaló kommunikációs emberei szerint a főbűnös a  Simicska Lajos által tulajdonolt Közgép, amely három beruházásban működött közre. Ha a gyanú beigazolódik, szerintük neki kell majd visszafizetnie a teljes összeget.

Ugyanakkor Tiborcz István, a miniszterelnök veje az OLAF jelentése szerint sokkal inkább benn van a slamasztikában, mert a fenti munkálatok az ötlettől a megvalósításig döntően az ő és közreműködő barátai nevéhez fűződnek. A LED-lámpákat elsőként Lázár János városában, Hódmezővásárhelyen kezdték felszerelni. (Azt, hogy sok településen sötétebben világítanak a lámpák, mint korábban, most hagyjuk.)

Az eddig is tudható volt, hogy NER közbeszerzési szisztémájának kidolgozása nem kis részben fűződik Simicskához, a Közgép számtalan közbeszerzést nyert 2014-ig, mert neki lejtett a pálya. Miután azonban összeveszett Orbán Viktorral, ez ma már korántsem mondható el.

Emberileg megértem a miniszterelnököt, hogy az őt keresetlen szavakkal minősítő, kegyvesztett Simicska és lánya férje közül az utóbbit választja. Legfeljebb azt a következtetést kellene valahogy a függöny mögé rejtenie, hogy a rendszer maga, közreműködőktől függetlenül, úgy korrupt, ahogy van, amiben talán neki is van némi szerepe.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024