STABIL ZSENI

PÁRATLAN OLDAL - LXII. évfolyam, 3. szám, 2018. január 19.

Trump vagy dicsekszik, vagy hazudik. Néha dicsekedve hazudik. Az a baj, hogy rendszeresen rajtakapják, ilyenkor „hamis hírekről” háborog.

Nem beszélek nyílt rasszizmusáról, végül is minden politikusnak jogában áll megmondani, milyen színű vagy fajú bevándorlót kíván látni országában. (Kínosabb, ha ezt szalagra mondja, vagy olyanok előtt, akik visszamondják). De most itt van a londoni amerikai nagykövetség ügye. Trumpot felkérte a nagykövet, ő avassa fel ezt a csupaüveg, csillogó-villogó épületet a Temzétől délre, azt az épületet, ami a nagykövet szerint „eddig a világon a legbiztonságosabbnak épült” amerikai követség, és ami „egyetlen centjébe sem került az amerikai adófizetőknek”.

Mindez az elnököt nem érdekli. Obamát hibáztatja a nagykövetség átköltözéséért London szívéből Battersea-be, jóllehet a költözést Duplavé (Ifjabb) Bush adminisztrációja kezdeményezte. Trump azt mondja, ezzel „rossz üzletet” csináltak. Rossz nyelvek szerint azért nem akar februárban Londonba utazni, mert fél a tömegtiltakozástól, a személye elleni tüntetésektől. Viszont nem szeretnék a londoni amerikai nagykövet bőrében lenni, mert aki nyilvánosan ellentmond Trumpnak, az úgy végzi, mint... elég hosszú a névsor. De hát, mint a napokban hallottuk Donald Trump szájából, illetve Twitteréből, ő egy „nagyon stabil zseni” semmi baj sincs az idegállapotával. Erről sajnos egy régi pesti vicc jut eszembe: „– Hallotta, hogy Nyikita Hrucsov zseniális gyerek volt? – Hogyhogy? – Hát már hatéves korában pont annyi esze volt, mint most.”

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 3. szám, 2024. január 19.
LXVII. évfolyam, 51–52. szám, 2023. december 21.
LXVII. évfolyam, 47. szám, 2023. november 24.
Élet és Irodalom 2024