TAKARÍTÁS

PÁRATLAN OLDAL - LXI. évfolyam, 51-52. szám, 2017. december 20.

Néhány iskolában – adja tudtul az egyik esti hírműsor – a takarítószemélyzet krónikus hiánya miatt a tanárok kényszerültek rá arra, hogy takarítsanak. Az illetékesek természetesen tagadják a tényeket, majd közlik, igaz ugyan, hogy a takarítószemélyzet minden tagja felmondott, de egy takarítóvállalatot haladéktalanul a helyszínre küldtek. Kérdésem: nem lenne egyszerűbb és megbízhatóbb az iskolai takarítók bérét úgy megállapítani, hogy az megegyezzen a kiküldött takarítócégnek fizetett összeggel? (Akkor legfeljebb többet fognak keresni a tanároknál.)

Japánban mindennap, a tanítás végén diákok és tanárok együtt végzik el az iskola takarítását, így az nem tesz ki többet 15 percnél.

Esetleg, ha még létezik Finnországban a takarítók részére szervezett iskola, be lehetne oda íratni őket. Idősebbek még emlékeznek az 1970-es években A Hét című politikai hírműsorban a Poór Klára által Finnországban angolul (!) készített interjúra az ottani takarítók továbbképzéséről. Hogy mekkora botrány volt! Nem az, hogy továbbképzik őket, hanem hogy angolul beszélnek. Na, ebben semmi sem változott, akkor sem tudtak Magyarországon angolul, most se nagyon.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 7. szám, 2023. február 17.
LXVI. évfolyam, 48. szám, 2022. december 2.
LXVI. évfolyam, 45. szám, 2022. november 11.
Élet és Irodalom 2024