ASSZONY VERVE JÓ

PÁRATLAN OLDAL - LXI. évfolyam, 50. szám, 2017. december 15.

2018. március 14-én lesz a negyedik évfordulója annak, hogy a magyar kormány az európai országok túlnyomó többségéhez hasonlóan aláírta az úgynevezett isztambuli egyezményt. Ez az okmány a nők elleni erőszak leküzdésének átfogó megközelítését tartalmazza.

Az utóbbi években ellenzéki képviselők többször is próbálták a magyar parlamentben napirendre tűzetni az egyezmény ratifikálását. Sikertelenül. Ennek oka lehetett az, hogy ehhez módosítani kellett volna a büntető törvénykönyvet, fel kellett volna készíteni a rendőröket a sajátos feladatokra, és létre kellett volna hozni egy intézményrendszert az erőszakot elszenvedett nők megsegítésére.

Eddig gondolhattuk akár azt is, hogy a magyar törvényhozás a tőle megszokott lassú és tétova módján majd csak elvégzi az egyezmény aláírásával vállalt feladatot.

Ne reménykedjünk. Németh Szilárd Fidesz-alelnök és birkózószövetségi elnök az ATV Egyenes beszéd című műsorában kijelentette, hogy amíg a Fidesz kormányon van, nem fogják ratifikálni az isztambuli egyezményt, mivel az „támadja a hagyományos családmodellt”.

Világos: a nemzeti alapú szabadidő-tevékenységek sorába – az otthoni pálinkafőzés és a politikai állásfoglalásként értelmezhető disznópörzsölés mellé – besorolódik az eleink által oly szívesen gyakorolt asszonyverés is.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
Élet és Irodalom 2024