Úri helyzetek

VISSZHANG - LXI. évfolyam, 49. szám, 2017. december 8.

Két hete két intézmény körül is rettentő izgalmak támadtak amiatt, hogy a kormányból két úr ezek felé vette az irányt.

Az egyik a miskolci egyetem volt, ahol majd Simicskó István honvédelmi miniszter tesz látogatást. Ennek alkalmából a rektornak az volt az első, reflexszerű utasítása, hogy minden olyan diáknak, akinek épp órája lenne abban az időben, kötelezően be kell ülnie a Simicskó úr által megtisztelt terembe. (Levelét az Index idézte.)

A másik a fővárosi Bálna nevű bevásárlóközpont volt, amelyet a miniszterelnök úr tisztel majd meg a jelenlétével. Ennek ügyében az intézmény üzemeltetői küldtek egy sürgős, statáriális stílusú levelet a Bálna mélygarázsában parkoló autósoknak: a legmagasabb biztonsági intézkedések miatt vasárnap éjfélig mindenkinek, még a bérleteseknek is el kell hagyniuk az autójukkal a mélygarázst, mert különben elszállítják a járműveket. Emellett hétfőn a boltosok sem nyithatnak ki, mert a kormányfő itt tart majd fogadást az idelátogató kínai miniszterelnök számára.

További izgalmakat jelentett, hogy a miskolci egyetem rektora a sajtó reakcióinak hatására összevissza nyilatkozott, és azt állította, hogy az általa elrendelt – végül is nem tudjuk, micsoda – „nem rektori szünet, hanem oktatási szünet”, ezért „az előadáson a hallgatóknak nem kötelező megjelenniük”.

Az Index azonban még mindig tudta fokozni a helyzet feszültségét, és közzétette azt a második levelet is, amelyben viszont a rektor ezt írta a hallgatói önkormányzatnak: „A sajtóban megjelent hírek miatt hivatalosan nem tesszük kötelezővé a hallgatók megjelenését Simicskó István hétfői előadásán. Ennek ellenére ajánlott az egyetem számára, hogy az előadás telt házas részvétellel legyen megtartva. Erre közvetlenül az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyik titkárától, Egres Bélától és a Honvédelmi Minisztérium ügyintézőjétől, Kaltenekker Anikótól kaptuk a közvetlen utasítást, akik Simicskó István programsorozatát szervezik. Bízom benne, hogy a Hallgatói Önkormányzat belátással lesz erre a felsőbb utasításra, és gondoskodik a telt házas részvételről. Ellenkező esetben egyetemünk következményekkel nézhet szembe.”

Lapzártáig tehát az, hogy akkor végül is az egyetemnek teljes egészében össze kell-e csinálnia attól magát, hogy ott egy úr a kormányból előadást akar tartani, vagy ez megmaradhat a rektor személyes döntésének, nem derült ki egyértelműen, ugyanakkor a második rektori levél egy mondatából legalább vízügyekben fontos támpontot kaptunk. A mondat így hangzik: 

A sajtóvízhang (kiemelés az Indextől) miatt biztosítékot kaptam arról, hogy az előadás témája nem lesz politikai jellegű...”

Így aztán bármilyen nagy is a kavarodás, egy dologban mégiscsak biztosak lehetünk: hosszú távon a víz az úr. Ugyanakkor nagyon reméljük, hogy az autósok nem felejtették el a helyesírás fontosságát, és figyelembe vették, hogy az a bálna, amelynek a nevét nagy kezdőbetűvel írják, hiába tartozik a vízhez – ez az úri helyzet az ő esetében érvénytelen.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 10. szám, 2024. március 8.
Élet és Irodalom 2024