Még egyszer a beszédről

VISSZHANG - LXI. évfolyam, 48. szám, 2017. december 1.

„Sokan vannak ma Magyarországon olyanok, akik nem tudnak örülni a kormány intézkedéseinek. Ezért azt ajánlom nekik: vegyenek egy kalapácsot, egy szöget és egy kötelet, menjenek le az alagsorba, és egy szögre, vagy ha találnak egy jó gerendát, akkor arra kössék fel magukat.” (Magyar Narancs, 2002. július 25.) – emlékeztet Kövér László legendás, talán a 2002. évi választásokat is eldöntő beszédére Lendvay Gábor Kötél és ördögűzés című írásában (ÉS, 2017/46., nov. 17., Páratlan oldal). „Ettől a Fideszben nem határolódott el senki, sőt, mintha egymás közt kéjes vigyorral bólogattak volna, majd tagadták annak elhangzását” – folytatja a Nyugat.hu 2012. március 3-i írására hivatkozva. Nem gondolom, hogy Lendvay pontatlanul idézett volna, én mégis kicsit másképp emlékszem a történtekre.

Debreczeni József Az új miniszterelnök című, Gyurcsány Ferencről szóló könyvében (Osiris, 2006) többek között ez olvasható: „amikor Kövér László a választási harc finisében egy szűk körű, mondhatnám belterjes rendezvényen a hívek körében valami olyasmit mond, hogy ha azokra hallgatnának, akik nem látják a kormány vezette országépítés eredményeit, akik a kiábrándulás, a reménytelenség, a nihil légkörét terjesztik, akkor akár le is mehetnénk a pincébe, és felköthetnénk magunkat. Aztán annyit még hozzátesz, hogy azt persze elvárja az illetőktől, hogy ebben ők járjanak elöl...”

A továbbiakban Debreczeni kimondja: „Semmi kétség: ami elhangzik, az képileg erőteljes, sőt durva, de nem agresszív és nem fenyegető. Kövér nem akar akasztani. De amit mond – egy kis rossz szándékkal – ellene fordítható.”

Közvetlenül a 2002. évi választások előtt, amikor a Fidesz egyértelműen vezetett, a szocialisták úgy döntöttek: „elindítjuk a köteles dolgot”. „És összerakjuk”, idézi Gyurcsány Ferencet Debreczeni. „Fölhozatjuk még aznap reggel az egy szem kazettát, ami van, lejátsszuk a sajtónak. Szili Kati félig oldalra hajtott fejjel, sírós hangon mondja el, hogy ez milyen borzasztó. Nagyszombaton (húsvéti ünnep – a Szerk.) Lendvai Ildikó még a Fidesznek kézbesít mindenfajta leveleket, és elindítjuk azt az SMS-kampányt, amelynek vége a köteles tüntetés, (...) a választások előtti utolsó pénteken, ahol több ezren vagyunk.” 

Más megszólalásaiért és mai szerepéért nem mentegetem Kövér Lászlót, de az objektivitás megköveteli, hogy a „köteles beszédet” és annak következményeit végre helyére tegyük.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024