„Mint egy váratlan jobb horog”

Válogatás Darvasi László Isten. Haza. Csal. című kötetének német nyelvű recenzióiból

KÖNYVKRITIKA - LXI. évfolyam, 47. szám, 2017. november 24.

László Darvasi: Wintermorgen. Fordította Heinrich Eisterer. Suhrkamp Verlag, 2016, 348 oldal, 24 euró

Ezek a történetek – egy kivétellel – nem explicite politikusak, és mégis azok: a mélyreható átalakulások és a bizarr hatalmi viszonyok kétségbe ejtik az embereket. (…) Az összes történet a szeme előtt játszódik le, mondja Darvasi, és egyáltalán, mindig csak Magyarországról ír. De ne tévesszen meg bennünket az a néhány jellegzetes részlet: alig van olyan szerző, aki nála érzékenyebben és tisztánlátóbban írna Európa jelenlegi válságáról. Alteregója ezt így fogalmazza meg az utolsó történetben: „Gondolkodom, hogy a félelem mit növel. Ilyen folyamatok között élünk.” (Nicole Henneberg: Alvajárók Magyarországon. Frankfurter Allgemeine Zeitung, 2017. január 31.)

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2024