UGYANAZ

PÁRATLAN OLDAL - LXI. évfolyam, 41. szám, 2017. október 13.

A Hír Tv most azt teszi, amit kampányidőszakban egy ellenzéki adónak leginkább csinálni érdemes: az elmúlt nyolc év címen dokumentumok segítségével szembesíti a jelenlegi kormányzat képviselőit ellenzéki korukban mondott szavaikkal és tetteikkel. Legutóbb a hazánk külpolitikai kanyargásairól készített részt láttam. A miniszterelnök 2007-es, 2010-es és 2014-es, egymás mellé tett megnyilatkozásai Karinthy Dr. Ugyanaz című írásának alakját varázsolták elém.

Dr. Ugyanaz egy tömött villamos lépcsőjén kapaszkodva próbál a peronra feljutni. Méltatlankodva mondja: „Disznóság, hogy az embert nem hagyják felszállni – nekem éppen annyi jogom van felszállni, mint maguknak, akik már fent vannak!” Fenyegetőzni kezd: „...itt nem arról van szó, hogy ki áll ott régebben vagy nem régebben, nem tudni, kinek a korrupt protekciója révén – hanem arról, hogy kinek van tehetsége meg ereje hozzá, hogy ott álljon! Félre az utamból! Le a kocsivezetővel” A következő megállónál végre feljut a peronra. Mögötte, miközben az utána érkezők is próbálkoznak, hősünk magatartása megváltozik, mintha már nem is Ugyanaz lenne: „Ne tolakodjanak, mint az oktalan állat! Uraim – az emberi méltóság! Uraim, az Istenért – tartsuk be a rendet... Az alkotmányos nemzet nevében felszólítom az urakat, oszoljanak szét egymás hasából békésen, és várják meg a következő villamost! Éljen a kalauz úr, éljen szeretett kocsivezetőnk, ki bölcs belátással vezeti kocsinkat e nehéz napokban – éljen a kormány!”

A kérdés, hogy a két lehetséges szöveg közül melyik változatot fogjuk dr. Ugyanaztól hallani, attól függ, hogy lesz-e átszállás.

A szerző további cikkei

LXI. évfolyam, 48. szám, 2017. december 1.
LXI. évfolyam, 42. szám, 2017. október 20.
LXI. évfolyam, 37. szám, 2017. szeptember 15.
Élet és Irodalom 2024