SEMMI KIVETNIVALÓ

PÁRATLAN OLDAL - LXI. évfolyam, 40. szám, 2017. október 6.

„Abban lehet felelősségünk, nekem is, hogy amikor politikusként megszólalok, világos különbséget kell tenni bevándorlók, illegális bevándorlók és menekültek között” – mondta nem kis meglepetésemre Lázár János kancelláriaminiszter a 99. kormányinfón, amikor az őcsényi eseményekről kérdezték.

A Tolna megyei két és fél ezer lakosú község szeptember második felében lett országos hírű: a Magyar Nemzet helyszínen járt tudósítója szerint egy fogadós – aki a Migration Aid felhívására jelentkezett – hat-hét menekült gyermeket és néhány szülőt akart üdültetni négy turnusban, heti váltásban. Kirándulásokat terveztek többek között Pécsre és környékére. A helyiek mindent elsöprő tiltakozásba kezdtek. A kocsmában azt mondták az újságírónak: ők segítőkészek, de a migránsok menjenek haza, és építsék a saját hazájukat. A falugyűlésen a polgármester hiába próbált érvelni a nyaraltatás mellett, nem talált meghallgatásra. A panziós autójának kerekeit kiszúrták, a polgármester 11 sikeres év után lemondott. 

Orbán Viktor egy nappal később helyre tette miniszterét és országát is, mert semmi kivetnivalót nem talált az őcsényiek magatartásában, mondván: „Annyit hazudtak már nekik migránsügyben, hogy nem hiszik el, hogy csak gyerekek fognak jönni. Először a gyerekek, aztán a szülők, aztán a családegyesítés, és ott vagyunk a bajban.” A miniszterelnök a tőle elvárható szerénységgel elhallgatta, hogy a migránsügyekkel kapcsolatos hazugságokban ő maga, pártja és kormánya oroszlánrészt vállal közel három éve.

Nota bene: az országban jogszerűen tartózkodó, a hatóságoktól oltalmazott státust kapott felnőttekről és gyerekekről van szó, nem illegális migránsokról, vagyis a magyar miniszterelnök nagy ívben tesz az általa hét éve menedzselt jogrendre. A garázda magatartás iránt megértő, közösség elleni erőszakra és gyűlöletre uszít.

 A menekült gyerekek beengedését megakadályozóknak nyilván tetszik a kormányfő megnyilatkozása. Feltételezem: a Fidesz-hívők sem gondolkodnak másképp. Csak azon morfondírozom, hogy a baltás gyilkos szabadon engedése óta érdemes‑e meglepődnünk bármilyen orbáni kijelentésen?

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024