ŐRZÉS

PÁRATLAN OLDAL - LXI. évfolyam, 37. szám, 2017. szeptember 15.

Sztálin anno a béke őrének mondta magát, ami hamisnak bizonyult, mert bár más országok ellen valóban nem indított háborút, de a saját népét folyamatosan ölte.

Rákosi már tanult Petőfitől (Bagaria nem őrzi a békét, hanem a barátja annak), és okosan a béke megvédéséről beszélt („Gyűjtsd a vasat és a fémet, ezzel is a békét véded”). Ám az ország általános szétdúlásának láttán ezt szintén nem lehetett hiteles szlogennek tekinteni.

Orbán azonban visszatért ahhoz, hogy neki vezetőként mindenképp őriznie kell valamit, ez pedig most a magyar kultúra és identitás. („Arra kaptam felhatalmazást a magyar választóktól, hogy a magyar kultúrát és identitást őrizzem” – mondta az állami rádióban.) Mivel azonban ezek nem az ő tulajdonai (hiszen szintén olyan társadalmi jelenségek, amelyeket a politikusok maximum elősegíteni és megerősíteni tudnak), erre ő sem kaphatott felhatalmazást, tehát ez is csak egy hiteltelen, megalapozatlan mondat.

Ám még mindig jobban jártunk ezzel, mintha egy igaz és hiteles gondolatot engedett volna útjára a témában. Mondjuk azt, hogy Fabulon a bőre őre. Mondhatta volna, mert ez egy több mint negyven éve működő szlogen, ráadásul nyelvi lelemény is van benne, tehát a magyar kultúra szerves részének tekinthető. Szerencsére azonban még nem jutott eszébe, ami arra utal, hogy a kozmetikai ipart eddig nem helyezte letétbe sem a kormánya, sem a családja valamely tagjánál. Örüljünk tehát, hogy bár lenne elég vastag bőr hozzá a képükön, a krémek területét egyelőre nem ők akarják őrizgetni.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 10. szám, 2024. március 8.
Élet és Irodalom 2024