EZEK UGYANAZOK

PÁRATLAN OLDAL - LXI. évfolyam, 36. szám, 2017. szeptember 8.

Stratégiai irányító testület segíti a jövőben Pécs vezetését, miután az Páva Zsolt polgármesterrel az élén csődközeli helyzetbe került.

A pécsma.hu önkormányzati hírportál szerint a Fidesz–KDNP-frakciószövetség augusztus végi döntésének oka, hogy „a város kellőképpen helyt tudjon állni a település előtt álló feladatok ellátásában, a pénzügyi kihívásoknak jobban meg tudjon felelni, és a helyi gazdaság megerősödése is új lendületet vehessen.”

 A testület tagja a polgármester és a két alpolgármester mellett a térség két országgyűlési képviselője, Csizi Péter és Hoppál Péter. Arra nincs magyarázat, hogy utóbbiak mit keresnek ott, ha csak az nem, hogy karrierjük a pécsi önkormányzatban kezdődött. Hoppál mára államtitkárságig vitte. Ezzel együtt az önkormányzatiságot, tágabb értelemben a jogállamot illetékes helyről megint egyszer magasról lesajnálták.

Természetesen Páva formálisan nem bukhat, mert közelednek a választások. Ráadásul komoly érdemei vannak, mert 2009-ben jelképes győzelmet aratott a pécsi polgármester-választás miatt leköszönt szocialista parlamenti elnök Szili Katalin ellen. Ez a siker fontos állomása volt a későbbi Fidesz-gőzhengernek.

Két nappal a polgármester gyámság alá helyezését követően a Pécsre érkező miniszterelnök megnyugtatott minden helybélit, mondván: a kormányra lehet számítani az ügyben. A napi.hu emlékeztet: a kormány az elmúlt években is igen bőkezű volt Péccsel. Az állam előbb az önkormányzat 29,7 milliárd forintnyi hitelét, majd a fennmaradó 14,4 milliárd forintos adósságállományt is átvállalta Pécstől.

A csődhelyzetet kezelni igyekvők nyelvi leleményei, az érdemek elismerése, valamint az állam rendszeres beavatkozása letűnt időket idéz. Bródy János dala jut eszembe: „Édesapám, te megmondtad: ezek ugyanazok.” 

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024