LÁZÁR ÉS LÉZER

PÁRATLAN OLDAL - LXI. évfolyam, 34. szám, 2017. augusztus 25.

Európa az európaiaké, Magyarország pedig a magyaroké, a törvényeket és szokásokat tiszteletben tartó, azokat magukénak valló békés embereké – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton Hódmezővásárhelyen.

Nehéz lehetett egy mondatba egyszerre belerámolni logikai ellentmondásokat, rossz emlékű nacionalizmust, jogi nonszenszeket, de Lázár János beszédírójának mindez sikerült. Először is Magyarország Európa része, tehát ha Európa az európaiaké, akkor Magyarország is az európaiaké, nem csak a magyaroké. Másodsorban: elemi joga minden itt élő, magát nem magyarnak valló honfitársunknak, hogy Magyarországot a maga hazájának tudja és érezze. Szörnyű emlékek kapcsolódnak azokhoz az időkhöz, amikor ezektől a jogoktól honfitársaink egy részét barbár módon megfosztották. Harmadrészt, bár lehet, hogy jelenlegi kormányzatunk ezt szeretné, az azért még nem lesz európai jogelv, hogy ami a tied, az az enyém is, ami pedig az enyém, ahhoz neked semmi közöd. Aztán azzal is baj van, hogy Magyarország és Európa a szokásokat tiszteletben tartó, azokat magukénak valló békés embereké. Ha valaki például utálja a Valentin-napi giccsparádét, vagy nem vallja magáénak a vödörrel locsolás húsvéti szokását, nem szereti a magyar nótát, az már nem érezheti magáénak Magyarországot? És miért ne lehetne azoké is Magyarország, akik vétettek már a törvények, jogszabályok ellen? Szerintem az is érezze magáénak Európát és Magyarországot, aki egy megyei jogú város sikeres polgármestere volt, megvalósította településén az integrált közoktatást, de később – talán a jogszabályokkal szembemenve – lézerblokkolót szereltetett a szolgálati autójába, mert elunta a levelezést a rendőrséggel.

Sokat békétlenkedtem Lázár János egyetlen mondatával, de azért remélem, Magyarország és Európa egy kicsit az enyém is, nem csak a mindig „békés embereké”.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 8. szám, 2024. február 23.
LXVII. évfolyam, 45. szám, 2023. november 10.
LXVII. évfolyam, 37. szám, 2023. szeptember 15.
Élet és Irodalom 2024