Sajtóközlemény

VISSZHANG - LXI. évfolyam, 29. szám, 2017. július 21.

2017. július 7-én, pénteken az Élet és Irodalomban és más magyar lapokban valótlan információ jelent meg BKV tulajdonát képező új metrószerelvényekkel kapcsolatban. Az az állítás látott napvilágot, hogy a 3-as metró szerelvényeinek korszerűsítése során a 81-717.6/714.6 sorozatú szerelvények használt vagonjainak elemeit használták fel. A valóság az, hogy a Metrovagonmas gyárában nem állnak rendelkezésre használt alkatrészek, tekintettel arra, hogy a gyár új vagonok előállítására szakosodott. Jelenleg az egyedüli használt vagonokkal kapcsolatos projekt  a budapesti metrófelújítás.

Hivatalosan közöljük, hogy a budapesti metrószerelvényekkel összefüggő munkálatok során kizárólag teljesen új alkatrészek és alkotóelemek kerülnek felhasználásra. Kivételt azok az elemek képeznek, amelyeket a Budapestről felújításra érkező szerelvények szerkezetében használtak. Ezek a gyárban  átfogó ellenőrzésen estek át, és a további használatukhoz tanúsítványt kaptak. Az ilyen alkatrészeket illetően az üzemeltető vállalat részéről panasz nem érkezett.

Meg nem felelő alkatrészek használata a Metrovagonmasnál teljességgel kizárt. A vállalatnál szigorúan ellenőrzik a belépő termékek és a késztermék minőségét a vonatkozó minőségbiztosítási előírásoknak megfelelően. A gyártási folyamatot a nemzetközi IRIS vasúti ágazati szabványnak megfelelően hitelesítették.

A 81-717.6/714.6 sorozatú szerelvényeket ténylegesen a Metrovagonmasnál gyártották a 2009–2010-es években a moszkvai metróhálózat megrendelésére, azonban nem volt arra precedens, hogy a vonatok megrendelését visszamondták volna és azokat a gyárba visszahívták volna. A magyar sajtóban megjelent állításokkal ellentétben a taskenti metróhoz sosem szállítottak ilyen típusú szerelvényeket. 

Továbbá nem igaz az az állítás sem, hogy a Metrovagonmasnak köze lenne a „Kub” rakétavédelmi rendszer gyártásához. Hivatalosan kijelentjük, hogy a Metrovagonmas semmilyen katonai és védelmi célt szolgáló termék előállításában nem vesz részt, és kizárólag polgári célú vasúti szerelvényeket gyárt.

Jelenleg az Oroszországból kifejezetten ebből a célból Budapestre érkezett mérnökök befejezik a felújításon átesett szerelvények tesztelését.  A vizsgálatok előzetes eredménye a szerelvények hibátlanságát tanúsítja. A BKV-tól mint üzemeltető vállalattól érkezett észrevételeket figyelembe vették. Várhatóan rövid időn belül a vonatok újra üzembe állnak. A biztonságos üzemeltetés érdekében minden egyes fődarab és berendezés működését külön gyári ellenőrzés alá vonják.

A magyar sajtóban megjelent anyagok szerzői nem fordultak a gyárhoz és nem próbálták meg ellenőrizni az általuk megfogalmazott állításokat, illetve a Metrovagonmas képviselőinek véleményét sem kérték ki. A vállalat jogi osztálya hivatalos eljárást készít elő a valótlan információt közzé tevő lapok vonatkozásában.

Élet és Irodalom 2024