Orbán a spájzban

VISSZHANG - LXI. évfolyam, 29. szám, 2017. július 21.

Helmut Kohl halálát követően meglepő hír járta be Európát, hogy a német exkancellár európai uniós strasbourgi búcsúztatóján Orbán Viktor lenne az ünnepi megemlékezés szónoka.

Fontos előzmény, hogy Kohl emelte fel az NDK-s Angela Merkelt a pártban és az állami adminisztrációban maga mellé, de később a morózus és egoista férfit a pártelnökké avanzsált Merkel súlyos pártfinanszírozási tettei miatt felszólította a lemondásra, ezzel a politikus gyűlölt ellenségei közé került.

Kohl 36 évvel fiatalabb, második felesége tartotta nyilván, kikkel nem szabad szóba állni, és kiket kell szeretni. Mivel Orbán az elmúlt években nyíltan hirdette szembenállását Merkellel, ő is az agg politikus kedvencei közé került, sőt tavaly, a feleség meghívására meglátogatta a súlyosan beteg embert. „Az exkancellár két évvel korábban leesett a lépcsőn, és kerekes székbe kényszerült. Súlyos gégeműtétje után pedig nem tudott beszélni, csak összefüggéstelen félmondatokat préselt ki magából. Az Orbán-sajtó ennek ellenére fontos és szívélyes tárgyalásról tudósított annak idején, amely „emelte miniszterelnökünk és országunk tekintélyét”. (Kasza László: Helmut Kohl temetése, ÉS, 2017/27., július 7.)

Teljesen nyilvánvaló, hogy Orbán látogatása előkészítője akart lenni, egy az uniót hátulról, jobbról előző taktikai húzásnak, hogy az évek óta elmaradt nyugat-európai politikustalálkozók, barátkozások kompenzálására, Kohl koporsója felett állva kioktathassa Nyugat-Európát. Szinte biztos, hogy az ő (vagy tanácsadói) ötlete volt Maike Kohl-Richter asszony későbbi szervezkedése: „...az volt a halott utolsó kívánsága... A gyászünnepségen német politikusok ne beszéljenek, az ünnepi megemlékezés szónoka Orbán Viktor magyar miniszterelnök legyen”. (Idézet a fent említett írásból.)

Az üzenetet Jean-Claude Junker, az EU-bizottság elnöke kapta, aki ezzel a rövid mondattal reagált: „Orbán itt nem téma”.

Egy temetési beszéd, amely kicsinyes, helyi politikai célokat szolgált volna, gusztustalan és méltatlan ötlet. Szerencsére Orbán csak a spájzig jutott, de nem tudta magát átverekedni a kompótos és lekváros üvegek makacs, kemény kordonán, hogy bejusson az előszobába, majd a nappaliba.

A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 26. szám, 2020. június 26.
LXIV. évfolyam, 17. szám, 2020. április 24.
LXIV. évfolyam, 15. szám, 2020. április 9.
Élet és Irodalom 2024