A történész vetélytársai

KÖNYVKRITIKA - LXI. évfolyam, 28. szám, 2017. július 14.

Kisantal Tamás: Az élet tanítómesterei. Írások a történelem ábrázolásáról. Kronosz Kiadó, Pécs, 2017, 207 oldal, 2500 Ft

A szerző munkássága több mint egy évtizede (a holokauszt-irodalomról szóló 2006-os könyve óta) két, egymást gyakran keresztező nyomvonalon halad: egyrészt történelemelmélettel foglalkozik, másrészt az antiszemitizmus, a „zsidó” mint ellenségkép ábrázolásának a módjait elemzi. Ilyen tanulmányok kerültek be Az élet tanítómesterei című gyűjteményébe is. Olvashatunk a kötetben a történészi korszakolás eljárásairól és fajtáiról, „történeti” jellegű videojátékokról, a holokauszttagadók érveléseiről, mai regények, filmek, tévésorozatok és boroscímkék Hitler-ábrázolásairól, az 1945 környéki amerikai antiszemitizmus szépprózai és filmes megjelenítéseiről, a Saul fiáról és Anna Frank múzeumban kiállított panoptikumi bábujáról. Kisantal Tamás izgalmas könyveket olvas és érdekes filmeket néz. Nem az érdekli elsősorban, jók-e ezek a művek vagy sem; arra figyel, hogyan formálják meg a múltat, amellyel dolgoznak – hogyan igyekeznek a történész vetélytársaivá, az élet tanítómestereivé válni. Komoly, súlyos témákról ír világosan, okosan és olykor ironikusan.

Ha a cikket végig szeretné olvasni, a regisztrációt követően egy 508 forintos emeltdíjas SMS elküldésével néhány percen belül megteheti. A részletekről az előfizetési információk oldalán lehet olvasni, az SMS egy héten át hozzáférést biztosít a legfrissebb számhoz és a teljes archívumhoz.

vagy
A szerző további cikkei

LXI. évfolyam, 23. szám, 2017. június 9.
LXI. évfolyam, 7. szám, 2017. február 17.
LX. évfolyam, 51-52. szám, 2016. december 21.
Élet és Irodalom 2017