SPORTBULIK

PÁRATLAN OLDAL - LXI. évfolyam, 26. szám, 2017. június 30.

Tizenöt sportágat lehetett ingyenesen kipróbálni múlt pénteken este 9 órától hajnalig a Hősök terén és a Városligetben, az Olimpia Éjszakája rendezvény keretében.

A szakmai főszervező szerint ez egy hangulatos, jó „sportbuli”, amelyre több tízezer főt vártak, akik többek között asztaliteniszezhettek, jógázhattak, zumbázhattak, korfballozhattak vagy teqballozhattak.

A projektvezető még ennél is tovább ment, amikor közölte, hogy a Nagy Sportágválasztó Szervező Iroda – van ilyen – kapta meg az 1978‑ban indult, majd most „újjáélesztett” (!) Olimpiai Ötpróba programsorozat lebonyolítását, amelynek keretében három és fél éven át öt sportágban, idén 55 eseményen lehet gyűjteni a pontokat, s bizonyos ponthatárok eléréséért jutalom jár a résztvevőknek.

A hír hallatán gyermekkorom másik legendás sportbulija, az MHK (Munkára, harcra kész) mozgalma jutott eszembe, amikor a rákosista magyar párt- és sportvezetés kísérletet tett a tömegjellegű testedzés meghonosítására. A mintát természetesen a Szovjetunióban működő GTO (Gotov k trudu i oboronye SZSZSZR) szolgáltatta.

A jelentkezőknek futással, úszással, kerékpározással, gyakorlókézigránát-dobással, kislabdahajítással, függeszkedéssel, laposkúszással stb. lehetett teljesíteni a szinteket, amiért jelvény járt.

Ó, mennyire irigyeltem a nálamnál idősebb nagyfiúkat a színes plecsnikért!

Aztán, mint derült égből a villámcsapás, az MHK mérlegét így vonta meg az MDP Központi Vezetőségének 1954. december 15-i határozata a testnevelési és sportmozgalom helyzetéről: „Az MHK testnevelési rendszer nagymértékben elvesztette népszerűségét, adminisztratív kampányfeladattá vált, melyben a tömegek nem szívesen vesznek részt... A többszázezres próbázások mögött gyakran nem állnak tényleges teljesítmények, sok a valóságnak nem megfelelő jelentés. Ennek következtében az MHK nem vált testnevelésünk és sportunk alapjává.”

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 10. szám, 2024. március 8.
LXVIII. évfolyam, 8. szám, 2024. február 23.
LXVIII. évfolyam, 5. szám, 2024. február 2.
Élet és Irodalom 2024