Túl a barátságon

KÖNYVKRITIKA - LXI. évfolyam, 13. szám, 2017. március 31.

Debreczeni József: A „szürke dominanciás” DE.HUKÖNYV Kft. 2016, 256 oldal, 3150 Ft

Noha Simicska Lajos tevékenységét a magyar sajtó meglehetős részletességgel dokumentálta az elmúlt negyedszázadban, a róla szóló első könyv csak tavaly, 2016 végén jelent meg Debreczeni Józseftől. Teljes mértékben logikus a szerző választása, aki az elmúlt szűk húsz évben portrékötetet írt Antall Józsefről, Orbán Viktorról (róla kettőt is) és Gyurcsány Ferencről. Ezen a nyomvonalon jutott el Simicskához, ami magyarázatra is szorul, meg nem is. Egyfelől nem politikus, nem választott szereplője a hazai politikai életnek, ami látszólag ellentmond a róla szóló könyv megírásának. Másfelől kulcsfigurája a rendszerváltás utáni magyar társadalomfejlődésnek, olyan „történelemformáló személyiség”, akit muszáj elemezni, hogy választ kaphassunk arra a komplex kérdésre, mi történt ebben az országban 1990 óta. Azt már csak a szerzővel szembeni telhetetlenségem miatt teszem hozzá, hogy portréi közül kiabálóan hiányzik Horn Gyuláé, de reménykedjünk, egyszer erre a feladatra is vállalkozik.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 5. szám, 2024. február 2.
LXVII. évfolyam, 27. szám, 2023. július 7.
LXVII. évfolyam, 10. szám, 2023. március 10.
Élet és Irodalom 2024