PITIÁNER BOSSZÚ

PÁRATLAN OLDAL - LXI. évfolyam, 12. szám, 2017. március 24.

Névhasználati vita alakult ki a Heineken sört gyártó holland cég és a Csíki sört régebb óta készítő Csíkszentsimoni manufaktúra között a márkanév tulajdonjogáért, amit állítólag a multinacionális cég nemrég bejegyeztetett, román fordításban, Ciuc Premiumként. Ez egy sima üzleti jogvita, amit megfelelő szinten elbírálnak. (Érdekesség, hogy a manufaktúrának is felerészben holland a tulajdonosa.)

A magyar kormány, ahelyett, hogy jogsegélyszolgálattal támogatná a kisebb székelyföldi céget, úgy döntött, hogy erőből mély gyomrost visz be a holland nagyvállalatnak, és arra készül, hogy Csíki-lex jogszabállyal betiltja a Heineken söröscímkéken a rendszerváltozás óta nálunk is folyamatosan ott virító vörös csillagot, amely egyébként a XIX. század második fele óta szerepel az üvegeken. (Érdekesség: a címke színvilága piros-fehér-zöld). Tehát előbb vált a sör márkajelmotívumává a vörös csillag, mint hogy a kommunista mozgalom kisajátította volna, ugyanis Trockij csak 1918‑ban javasolta a bolsevik párt vezetésének, hogy a zöld eszperantó csillag átszínezésével legyen a kommunista mozgalom vezéremblémája.

Egyrészt a tiltás mások által gyártott, régóta forgalmazott termékeket is érint majd (Pellegrin ásványvíz, Milky Way csoki), másrészt nincs kétségem, a nemzetközi bíróság hogyan ítéli meg a sunyi, kicsinyes bosszút.

A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 26. szám, 2020. június 26.
LXIV. évfolyam, 17. szám, 2020. április 24.
LXIV. évfolyam, 15. szám, 2020. április 9.
Élet és Irodalom 2024