Majtényi László válaszai

a Soros Györgyhöz fűződő viszonyát és a jövedelmét firtató Fidesz-KDNP-s kérdésekre

HÍREK - LXI. évfolyam, 9. szám, 2017. március 3.

Bizonyos Hollik István nevezetű úr, aki a Fidesz-KDNP-t képviseli kérdésekkel fordult hozzám. Rendes körülmények között, hallgatósága megítélésére bízva mosolyt fakasztó kérdéseit, talán válasz nélkül hagynám a kormánypárt képviselőjének megszólalását. Tekintve azonban, hogy nagy valószínűséggel rövidesen államfőjelölt leszek, ezért legjobb tudásom szerint inkább válaszolok. A szóvivő, noha ezt elfelejti említeni, az általam vezetett Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) nyilvánosságra hozott adataiból dolgozik, ám értelmezésükkel már csődöt mond. Nyilatkozatát olvasva jogos aggodalom ébredhet abban a tekintetben, hogy a Fidesz-KDNP-ben mennyire ismerik a számokat és a számok egymáshoz való viszonyát. Az EKINT közhasznúsági beszámolóiban ugyanis a jogszabályi előírásoknak megfelelően a projektek teljes támogatási összege és az adott évben folyósított összeg egyaránt szerepel, azaz külön a megítélt és a folyósított támogatás. Ha ezeket valaki, ahogy Hollik István, tudatlanul összeadja, nyilván rossz eredményre jut. A propagandakampány megkezdése előtt talán érdemes lett volna felkeresnie egy könyvelőt, de akár minket is megkérdezhetett volna.

Íme a válaszok a szóvivő kérdéseire:

  • Nem Soros György, hanem civilek kezdeményezésére az alkotmányosságot képviselő pártok és egyéni képviselők jelöltje vagyok a köztársasági elnök posztjára.
  • Soros György nemhogy az EKINT-en keresztül, hanem soha sehogyan sem támogatott engem 145 millió forinttal.
  • Hollik Istvánt ismételt „legfontosabbnak” minősített kérdésére, tájékoztatom, hogy soha az égvilágon semmit sem kell tennem Soros György óhajai szerint. Mindig a magam feje után mentem. Ha ezzel kapcsolatban kétségei lennének, jó néhány könyvet teleírtam, van továbbá például számos és elérhető ombudsmani állásfoglalásom, egyéb publikációm, tehát ezekből tájékozódjon!   
  • Ugyancsak ismételt kérdésére Htájékoztatom Hollik Istvánt arról is, hogy ma sem támogat Soros György, és a meg sem kapott támogatást nem is költöm el semmire. 
  • Továbbá nem képviselek külföldi érdekeket, ellenben egész életemben – amely életnek minden fontos közügyekre vonatkozó részlete nyilvános –, erőm és tehetségem szerint a hazámért dolgoztam.  
  • Aki akárcsak belenéz az EKINT közhasznúsági jelentéseibe, látja, hogy szimpla hazugság azt állítani, hogy Soros György alapítványai jelentenék az intézet egyetlen bevételi forrását.

A pártszóvivő hat év összesített Soros intézményi támogatásáról kérdez. Nézzük tehát a szóvivő úr által rosszul idézett adatokat. A tárgyévben folyósított támogatási összegek (ezer HUF). (Ha a tárgyévben felhasznált támogatási összegeket adnám meg, az több millió forinttal ennél is kevesebb lenne, ezért az előbbinél maradok):

2010: 19 346 eFt,

2011: 29 801 eFt (ebből 22611 eFt-ot inkubátor program alapján nem az EKINT, hanem a Mérték Médiaelemző Műhely használt fel)

2012: 30 624 eFt (ebből 22532 eFt-ot inkubátor program alapján nem az EKINT, hanem a Mérték Médiaelemző Műhely használt fel)

2013: 7 870 eFt

2014: 0 Ft (Azaz egyáltalán nem kaptunk támogatást.)

2015: 15 014 e Ft  

Összesen a hat évi támogatás (csökkentve a nem általunk felhasznált összeggel): 57 512 eFt

Megjegyzendő, hogy ennek az összegnek körülbelül a fele adók és járulékok formájában a magyar állam bevételeit gyarapította.

Az EKINT bevételeit egyebek mellett a munkatársak fizetésére, konferenciák szervezésére, közpolitikai tanulmányok és javaslatok megfogalmazására, könyvkiadásra, szakértői díjakra, továbbá az intézet rezsi jellegű kiadásaira fordítja. Az EKINT tőkeellátottsága a forráshiánnyal küzdő magyar civil szférához hasonlítva is alacsony, kiválóan képzett munkatársai jövedelme meg sem közelíti a versenyszférában elérhető jövedelmeket. Ha olyan közpénzből működő, de hasonló tevékenységet folytató szervezettel hasonlítjuk össze, mint amilyen a Századvég, akkor forrásaink az általuk használt legfeljebb ezrelékében lenne kifejezhető. A szűkös források miatt fennmaradásunkért folyamatos küzdelmet kell folytatnunk. További információ: www.ekint.org

Végül, miután a szóvivő alattomosan személyes bevételeimre célozgat, erről is pár szó: Hat évig ombudsman voltam, húsz hónapig pedig az ORTT elnöke, amely tisztségről – tekintve hogy gyűlölöm a korrupciót – úgy mondtam le, hogy nem csupán a miniszteri fizetést, de a nekem járó tetemes végkielégítést is a kasszában hagytam. Egyetemi tanár vagyok, az MTA doktora, sok évig folytattam továbbá ügyvédi tevékenységet, amit jelenleg szüneteltetek. Eddigi életemben jövedelmemhez képest is szerényen éltem, adósságom soha nem volt. Mostani bevételeim alapvetően egyetemi oktatói tevékenységemből származnak, minden egyéb forrásom legfeljebb kiegészítés.

Az elnökválasztási kampányom költségei, miközben többen, köztük ismeretlenek, felajánlottak támogatást, ám ezeket elhárítottam, eddig nulla forintot tesznek ki. És ez így is marad.   

Budapest, 2017. március 5.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 3. szám, 2024. január 19.
LXVII. évfolyam, 51–52. szám, 2023. december 21.
LXVII. évfolyam, 44. szám, 2023. november 3.
Élet és Irodalom 2024