Hrabal egy magyar kocsmában

KÖNYVKRITIKA - LXI. évfolyam, 7. szám, 2017. február 17.

Gál Soma: Sármesék. Fiatal Írók Szövetsége, Budapest, 2016, 103 oldal, 1800 Ft

Gál Soma szövegei érdekes történetek. Izgalmas karakterekkel, szórakoztató szereplőkkel, megmosolyogtató szituációkkal, és sok esetben számos rejtéllyel. Az olvasásélményt nagyrészt ez utóbbiak adják, ezek nem csak megbolygatják a novellák hétköznapi világát, de azt is jelzik a befogadó számára, hogy megéri lejjebb fúrni, megéri jobban elgondolkodni azon, hogy mi húzódik a háttérben. Az persze más kérdés, hogy ezeket a mesei elemeket valóban csodaként értelmezzük-e, vagy csak valamelyik szereplő fantazmagóriájaként, a helyi kocsma törzsközönségének kitalációjaként vagy a balatoni diákmunkások képzelgéseként definiáljuk őket. Az olvasói attitűd persze lehet eltérő, mint ahogy az is, de mindettől függetlenül a novellák felkínálják annak a lehetőségét, hogy engedjünk a kísértésének, és egy sokkal izgalmasabb perspektívából olvassuk a történeteket.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 9. szám, 2018. március 2.
LXI. évfolyam, 39. szám, 2017. szeptember 29.
LXI. évfolyam, 12. szám, 2017. március 24.
Élet és Irodalom 2024