KI NEM UGRÁLT?

PÁRATLAN OLDAL - LXI. évfolyam, 7. szám, 2017. február 17.

Fociultráink bájos stílusában fogalmazva, a New Jersey-i mozlimokat újra meg újra megvádolják azzal, hogy 2001. szeptember 11-én lelkesen ünnepelték volna a Hudson túlpartján álló ikertornyok lerombolását. Tavaly ősszel egy alabamai kampánygyűlésén maga Trump újította fel e kiirthatatlan álhírt: „Néztem, amikor a World Trade Center leomlott. És néztem Jersey Cityben, hogy ezrek és ezrek ujjongtak.” S amikor a sajtó ezt álhírnek nevezte, Trump kötötte az ebet a karóhoz: „Láttam. Benne volt a televízióban.” No persze, csakhogy azok a felvételek egyes muzulmán országokban készültek, nem Amerikában. Szóval jereváni rádió: nem itt, hanem ott. Fontos ugyanis a helyszín. A mániákusok kedvenc gúnytémája, hogyan találhattak rá a géprablók útlevelére, ha a tűz még a tornyok acélvázát is megpuhította. Hát a bostoni repülőtér parkolójában hagyott autókban: az öngyilkos merénylők a dzsihád mártírjai akarnak lenni, gondoskodnak beazonosíthatóságukról.

Trumpot az akkori New Jersey-i főügyész cáfolta, aki (sokadszor) elmondta, amint hírét vette az állítólagos mozlim ünneplésnek, tüstént nyomozást indított, sőt mozgósított, okkal tartva összecsapásoktól. S amint novemberben újra tudatta: ez is csak a 9/11 utáni pánikhangulat megannyi rémhírének egyike volt (némelyek például robbanómellényes merénylőket láttak a Times Square-en).

De álhír nem vész el, csak átalakul. Február 9-én a 888 nevű kormányközeli hírportál tálalja terjedelmes anyagban, hogy „a szeptember 11-i támadások egyik legfontosabb történeti szálát nagyrészt szándékosan elhallgatták”. Merthogy „háztetőn ugráltak örömükben a muszlimok”. A mozlimok „ünnepeltek a történtek láttán, és háztetejükön spontán összejöveteleket, bulikat szerveztek, miközben a túlparti eseményeket szemügyre vették”. Nyilván, mert az ilyen törpe minoritások imádják provokálni a túlnyomó többséget (Amerika lakosságának egy százaléka mozlim). S miközben a Bush-kormánynak napokba telt a terroristák beazonosítása, ezek a New Jersey-i muszlimok sietve kínálták magukat a bosszú célpontjának. De ha „látták” őket, akkor hol maradtak a jogos haragjukban rájuk rontók, kiktől tartva a főügyész sietve készenlétbe helyezte a nemzeti gárdát is? Még Trump is csak nézte? Szótlanul, ami rá nem jellemző?

A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 35. szám, 2019. augusztus 30.
Élet és Irodalom 2024