A sajtó állami támogatása

VISSZHANG - LX. évfolyam, 48. szám, 2016. december 2.

Kanadai szociálliberális környezetem miatt némi elfogultsággal olvastam Kovács Zoltán A miniszter elszabadul című írását az ÉS 2016/45., november 11-i számában. Nálunk belefér a szociális piacgazdaságba az, hogy a kanadai szövetségi állam évente több száz újságnak nyújt szociális segélyt az Örökségi Minisztérium Kanadai Periodika Alap Segély a Kiadóknak nevű programján keresztül. Amikor tea mellett lapozom az Ottawa Jewish Bulletin című zsidó közösségi kéthetilapot, ott szerepel az impresszumban a kanadai kormány logója, és tudom, hogy idén 7758 dollárnyi állami segélyben részesültek. Ha éppen kezembe kerül a torontói Kanadai Magyarság című hetilap nyomtatott száma, tudom, hogy 23 226 dollárnyi segélyt kapott a magyar nyelvű kiadó a kanadai államtól az elmúlt évben.

Ha az ÉS kanadai lap lenne, remélném, hogy az ilyen értékelvű és értékes publikáció gond nélkül elfogadná az államtól kapható segélyt. Kanadában állami beavatkozás nélkül sokkal szegényebb lenne a hazai kulturális paletta, halkabbak lennének az alternatív hangok, és elhalványodna hazánk kulturális sokszínűsége. 

Rogán Antal propagandaminiszter, illetve kormányának bűne szerintem nem az, hogy állami segélyt ajánl magyar lapoknak, hanem hogy ezt önkényesen, átláthatatlanul, pártpolitikával átitatva, a szerkesztőségek függetlenségét veszélyeztető és erősen korrupciógyanús módon teszi. 

A szerző további cikkei

LXI. évfolyam, 4. szám, 2017. január 27.
LV. évfolyam 44. szám, 2011. november 4.
LIV. évfolyam 51-52. szám, 2010. december 23.
Élet és Irodalom 2024