Az írógép rabja

KÖNYVKRITIKA - AZ ÉS KÖNYVE - LX. évfolyam, 42. szám, 2016. október 21.

Az ÉS könyve októberben - Móricz Zsigmond: Naplók, 1930–1934. Összegyűjtötte, szerkesztette, az előszót írta Cséve Anna. Noran Köny­ves­ház, Budapest, 2016. 893 oldal, 6999 Ft

Hiteles-e, ha egy Móricz-kutató lelkesedik az író naplóinak legújabb, közel 900 oldalas kötetéért? Az valószínűleg senkit sem lep meg, hogy nekem, miután hosszú éveket töltöttem Móricz-művek olvasásával, és az életút meg az életmű újragondolásával, az utóbbi évek egyik legizgalmasabb könyve a sorozat harmadik darabja, amelyben a harmincas évek elejének móriczi mindennapjaiba ugorhatunk fejest. De hogy miért lehet érdekes mindenki másnak, Móricz olvasóinak csakúgy, mint a korszak irodalmi életére kíváncsiaknak, és akár azoknak is, akiket a mai irodalmi intézményrendszer működése foglalkoztat, akik azon szeretnének eltöprengeni, mi a jelentőségük az irodalmi folyóiratoknak, vagy azon, vajon a barátság vagy az irigység szervezi-e maga köré az írók világát, azt már, úgy érzem, magyaráznom kell.

Ha a cikket végig szeretné olvasni, a regisztrációt követően egy 508 forintos emeltdíjas SMS elküldésével néhány percen belül megteheti. A részletekről az előfizetési információk oldalán lehet olvasni, az SMS egy héten át hozzáférést biztosít a legfrissebb számhoz és a teljes archívumhoz.

vagy
A szerző további cikkei

LXI. évfolyam, 31. szám, 2017. augusztus 4.
LXI. évfolyam, 26. szám, 2017. június 30.
LXI. évfolyam, 23. szám, 2017. június 9.
Élet és Irodalom 2017