Energiaklub

VISSZHANG - LX. évfolyam, 42. szám, 2016. október 21.

A Magyarországon húsz éve kutatásokat folytató és konferenciákat szervező Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ azzal került be a médiaérdeklődés fókuszába, hogy Szerb utcai irodájukban megjelent a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága, és bűncselekmény gyanúja alapján iratokat és egyéb anyagokat foglalt le.

A norvég alapok által (is ) támogatott intézet hatalmas munkát folytat azért, hogy minél többet tudjunk meg az ország energiahelyzetéről és az optimális fejlesztésekről. Két és fél éve, 2014 januárjában írta alá Orbán Viktor a következő évtizedek legjelentősebb beruházásáról, a Paks II-ről szóló megállapodást, ennek részleteiről a kormányzati forrásokból mind a mai napig édeskeveset lehet megtudni. Annál többet az Energiaklub anyagaiból, például a Paks vobiscum című kiadványból. Ebben olvasható, hogy a projekt várható összes költsége mai áron 4500–5000 milliárd forintra tehető, hogy 2026 és 2047 között a megállapodás évente mintegy 300 milliárd forinttal terheli a magyar költségvetést. A teljes hitelkeret lehívása után a devizában kibocsátott magyar államadósság közel egyharmadával fog emelkedni. A kis füzet foglalkozik a korrupciós kockázattal és a környezetet, például a Dunát mint élőhelyet fenyegető veszéllyel is.

A klub rendszeresen szervez konferenciákat, ahol az „energiademokrácia”, a lakosság egészét bevonó döntési folyamat mellett érvelnek az előadók, aminek eredménye egy mindnyájunk jelenét és jövőjét meghatározó energiaügyben az alapos tudásra támaszkodó demokratikus népszavazás lenne.

A konferenciák rendszeres meghívottjai egyébként a kormányzati döntéshozók is, akik, ha egyáltalán eljönnek, pökhendi megcsináljuk és kész típusú válasszal szegik kedvét az érvekre és koncepciókra váró hallgatóknak.

Az Energiaklub az újrahasznosítható források felhasználásával is foglalkozik, „alternatív jövőkép”-et kidolgozó tanulmányaik elolvashatók a honlapjukon.

Nem csoda, hogy a máról holnapra születő milliárdos vagyonokat és cégbirodalmakat fásult egykedvűséggel figyelő nemzeti adóhatóság lecsapott rájuk. Az előzetes bejelentés nélkül megtartott házkutatás során egyébként lefoglalták az intézetben készülő „Klímaválasz – Kapacitásfejlesztés a helyi klímaadaptációért” projekt minden anyagát. Talán bizony tanulni kívánnak belőle.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
Élet és Irodalom 2024