MOLNÁR LYUKRA FUTOTT

PÁRATLAN OLDAL - LX. évfolyam, 41. szám, 2016. október 14.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője az Európai Bizottság elnökéhez fordult, hogy indítson vizsgálatot, mert szerinte Navracsics Tibor megsértette a bizottság magatartási kódexét és az uniós alapszerződést is. A politikus véleménye szerint „ha bebizonyosodik a szabálysértés, akkor Junckernek kezdeményeznie kell – az uniós alapszerződés 245. cikke alapján – Navracsics állásából való felmentését”.

Volt szerencsém bepillantani a lisszaboni szerződés 245. cikkébe, és rossz hírem van Molnár Csabának: egy szó sincs benne arról, hogy az Európai Bizottság tagja nem vehet részt országa népszavazásán. Az már a magánügye, hogy a feltett kérdésre nemmel szavazott, és azt nyilvánosságra is hozta. Molnárral együtt én sem értek egyet a nemmel, ez pedig a mi magánügyünk. Navracsics úgy érvelt, hogy a feltett kérdés belpolitikai volt, ami védhető. Megjegyzem: az Európai Bizottság tagjaként eddig mindig a testület álláspontját képviselte, ezért gyakran szembekerült az őt kiküldő Fidesz vezetőinek véleményével.

Azt azért hiba lenne elfelejteni, hogy az Európai Bizottság magyar tagja 2010 és 2014 között itthon miniszterelnök-helyettesként, valamint közigazgatási és igazságügyi miniszterként tevékenyen részt vett a jogállam lebontásában. Brüsszeli kinevezése óta azonban európai arcát mutatja. Mindenki maga döntse el, melyik az igazi. 

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024