MIRE KÖLT A KAMARA?

PÁRATLAN OLDAL - LX. évfolyam, 24. szám, 2016. június 17.

Most derült ki, hogy a Budapesti Ipari és Kereskedelmi Kamara a tavalyi évet 287 milliós veszteséggel zárta. Ekkor még az idei tavaszi választásokkor leszavazott Szatmáry Kristóf volt a kamara elnöke, aki egyidejűleg a kormány gazdaságszabályozásért felelős államtitkárának pozícióját is betöltötte. Azt, aki ebben összeférhetetlenséget lát, megnyugtathatom, Szatmáry nem képviselte a kamarai tagság érdekeit sem a törvényhozókkal, sem a végrehajtó hatalom képviselőivel szemben. Tevékenységének egyetlen nyoma és következménye egy negyedmilliárdos lyuk volt a kasszában.

Pedig a kamarai bevétel – személyenként évi 5000 forint – egészen biztos. Aki késik, attól kíméletlenül behajtják. Magam „számlás” egyetemi oktatóként és szakfordítóként már majdnem két évtizede fizetem a kötelező kamarai tagság díját.

Százezer forintomért ez idő alatt a kamarától nem kaptam semmit. Nem képviselték az érdekeimet, nem kaptam tőlük könyvelésemet és adózásomat megkönnyítő jogi és adóügyi ismereteket sem. Évenként egyszer hallottam róluk, amikor februáronként figyelmeztettek, itt az ideje a díj befizetésének.

Nem tudhatjuk, mire költötte a Budapesti Kamara 2015-ben Szatmáry Kristóf vezetésével tagdíjainkat, s milyen célok érdekében okozott negyedmilliárdos adósságot. Fegyelmezett kötelező tagként csak egy kérdésünk maradt: ezt is nekünk kell megfizetnünk?

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 11. szám, 2024. március 14.
Élet és Irodalom 2024