ÖCSI KALIFORNIÁBAN

PÁRATLAN OLDAL - LX. évfolyam, 21. szám, 2016. május 27.

Puskás Öcsi Kaliforniában? Amikor évekkel ezelőtt először hallottam erről, azt hittem, hogy ez a történet is egyike a soha nem bizonyított magyar „legendáknak”. Tévedtem.

Panchónak igencsak imponálhatott George Fleharty, ez az örökmozgó, gyors beszédű üzletember, akivel 1967 májusában rövid tárgyalás után hároméves szerződést írt alá. Fleharty jó svádájú és dinamikus volt, újságokkal, tévéállomásokkal és hotelekkel üzletelt, jéghokicsapatot és jégrevüt üzemeltetett. Később Redding városa polgármesterévé választotta. 2008-ban hunyt el. A negyvenéves Öcsinek ragyogó karriert ígért. Egy vadonatúj focicsapat, a San Francisco Golden Gate Gales edzői posztját ajánlotta fel neki.

Fleharty nem értett a focihoz, vagy ahogy azt Amerikában hívják, soccerhez, és amikor belevágott a bizniszbe, még játékosai sem voltak. Az USA Liga (United Soccer Association) 1967-es rövid idényére szerződést kötött Ernst Happellel, aki a holland ADO Den Haag csapatát vezette, és kölcsönjátékosokat hozatott. Puskás szerződtetésével azt remélte, hogy az 1968‑as idényre meglesz a saját gárda is, hiszen a világhírű magyar Kaliforniába vonzza majd a legjobb európai játékosokat.  A dolgok másképpen alakultak.

Puskás ugyan nagy lelkesedéssel látott a csapat szervezéséhez, de Fleharty közben rájött, hogy a tervezett nézőszámot soha nem fogja hozni. A stadionnal is baj volt. A kicsiny, jól megközelíthető San Franciscó-i Kezar stadion nagyobb tömegek befogadására alkalmatlan volt; ráadásul lehetetlen volt a környékén parkolni. A várostól délre található modern Candlestick aréna pedig sajátos mikroklímája folytán valóságos szélalagútban feküdt.

Fleharty nem tétovázott. Beolvasztotta csapatát a Vancouver Royalsba, amely egy katonatiszt, Eakins ezredes tulajdonában volt. Fleharty társtulajdonos lett, és közölte Puskással, hogy most már a vancouveri csapat edzője, és az NASL (North American Soccer League) ligában fognak játszani. Csakhogy a Royalsnak már volt edzője. Néhány hónappal korábban éppen Eakins ezredes szerződtette le a később legendás Bobby Robsont, aki angol játékosokkal kívánta feltölteni a kanadai csapatot. Puskásnak egészen más elképzelései voltak, és amikor 1968 januárjában Vancouverbe érkezett, világossá tette, hogy ő hozza a döntéseket. A hat évvel fiatalabb Robson nem volt világsztár, így hát meg kellett hátrálnia.

Puskás úgy gondolta, hogy a már bevált Henni-modellt fogja alkalmazni a csapatépítésben. Henni Géza elismert edző volt Texasban, ott a Houston Stars csapatát főleg magyar és jugoszláv játékosokkal töltötte fel

Puskás is talált magyarokat. Leszerződtette Krivitz Tamást, Hanek Jánost, Lipták Györgyöt, Vicek Lajost és Sándor Attilát. Csabai József lett a segédedzője, és számos játékost hívott meg Spanyolországból is. Kijelentette, hogy olyan csapatot épít, amelyik öt éven belül méltó ellenfele lesz a Real Madridnak is.

A fordulópontot Puskás amerikai karrierjében a Washington Whips elleni mérkőzés jelentette. Miután megérkeztek az amerikai fővárosba, Puskás szokása szerint bejárta a pályát. Körbenézett, panaszt emelt. Szerinte a játékteret rosszul festették fel, az nem volt négyszögletes! Egy bizonyos Eddie Pearson vezette a mérkőzést, az félretolta Panchót, hogy ne akadékoskodjon már, és elindította a játékot. Puskás dühös lett.

Csapata gyors góllal indított, és így jobbnak látta, ha hallgat. Az első félidő döntetlennel végződött. A második félidő elején viszont a Vancouver két gyors gólt kapott, és Pear­son egyik kétes döntése után Puskás elveszítette a fejét.

Berohant a pályára, ott megragadta a labdát, és fenyegetően a játékvezető felé közeledett. Pearson elé állt, és leköpte! Más források szerint a cipőjére köpött.

A meccset végül a Vancouver Royals 3:2-re elveszítette, de az incidenst megírták az újságok. Vizsgálat indult, Pancho büntetést kapott, és két meccsre felfüggesztették. Ő sem hagyta annyiban a dolgot; megóvta a mérkőzést. Hivatalos földmérőt hívtak ki, az Puskásnak adott igazat. A pálya nem volt négyszögletes, rosszul volt felfestve, a 3:2-es eredményt érvénytelenítették. Később a meccset újrajátszották, azt Puskásék 5:3-ra elveszítették.

A szezon végén Puskás összepakolt és visszament Spanyolországba, ahol a baszkföldi Deportivo Alavés edzője lett. Távozásával a Vancouver Royals is kimúlt, és az Öcsi által szerződtetett magyar játékosok is szétszéledtek. Néhányuk Bédl János keze alatt folytatta, ő akkoriban Kansas City Spurs csapatát edzette.

Puskás sikeres edző lett Európában, a görög Panathinaikószt az 1971-es Bajnokcsapatok Európa Kupája döntőjébe vezette, és Orbán Viktor miniszterelnök 2014-ben személyesen avatta fel a görög csapat stadionjában Puskás emléktábláját. De észak-amerikai edzői kalandjairól Öcsi később nem sokat beszélt, valószínűleg el akarta felejteni az egészet, mint egy rossz álmot. 

(A szerző a cikk megírásához korabeli újságcikkeket, USA és NASL liga archív anyagokat, valamint Grant Czubinski amerikai focitörténeti blogját használta fel.) 

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
Élet és Irodalom 2024