FÉL KÉZZEL IS

PÁRATLAN OLDAL - LX. évfolyam, 18. szám, 2016. május 6.

Nem mennék el elismerő szó nélkül amellett, hogy a miniszterelnök a közpénzeket a hatalomhoz közelállók javára felhasználó és az erről szóló információkat törvénnyel eltitkolni akaró jegybankelnök iránti bizalmának megingathatatlanságát jelezve Ady Endrét idézi. Némi hiányérzetem azért akad, mert a Történelmi lecke fiúknak című versnek az a szakasza, amelyből az azóta sokat idézett sort Orbán Viktor kiragadta, így szól:

„ Ma már a szívek bátrabbak, /Sápadtak a gyermek-orcák, /Ha összeszakad Ég és Föld, /Mégis más lesz Magyarország.”

Mindenki maga ítélje meg a kormányfő szavainak hitelét. Amikor például letagadhatatlanná vált, hogy Schmitt Pál államfő doktori dolgozata plágium eredménye, és több száz sajtókommentárban nevezték őt csalónak, a miniszterelnök az alaptörvényt idézve keményen így szólt a közrádió riporterének: „ A köztársasági elnök sérthetetlen!” Ezt követte a köztévé emlékezetes Obersovszky-interjúja, amelyből az derült ki, hogy Schmitt minden idők legtisztességesebb embere (beleértve a politikusokat is), aki keményen megharcol a becsületéért és bírósághoz fordul, mert ilyen igazságtalan vád nem érheti következmények nélkül. Mit ad Isten, három nappal később a parlamentben bejelentette lemondását.

A közelmúltban a boltzár esetleges megszüntetésével kapcsolatban Európa egyik legbefolyásosabb politikusa azt állította, hogy épp a vasárnapi pihenőnap kiterjesztésén dolgoznak. Itt már négy napnak kellett eltelnie, hogy annullálják a vasárnapi kinyitást megtiltó törvényt.

A miniszterelnök lépéseinek logikáját nem tudom megfejteni, és természetesen jósolni sem mernék. Matolcsy György helyében azonban  nem vennék tartós tejet a Szabadság téri rezidenciámba. Nincs kétségem, hogy Orbán Viktor fél kézzel is ugyanúgy vezeti majd az országot, ahogy eddig. 

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024