Óvatosabban a számokkal!

VISSZHANG - LX. évfolyam, 2. szám, 2016. január 15.

Békesi László nagy ívű áttekintésében („Ahelyett, hogy gőzerővel fejlesztenénk, robogva visszafejlesztünk”, ÉS, 2016/1., jan. 8.) joggal bírálja az orbáni gazdaságpolitikát, de több statisztikai állításában elveti a sulykot. 1. Háromszor is elmondja, hogy az EU évente 8000 milliárd forinttal támogatja Magyarországot, valójában ez a 2007–2013 időszak (hat év) teljes támogatása volt. 2. Szerinte „2010-ben lényegében csak Csehország volt előttünk, mára már megelőztek Lengyelország, Szlovákia és a balti államok.” Ez az állítás figyelmen kívül hagyja, hogy Szlovénia – bár nagyon megsínyli az orbánihoz hasonló nacionalista gazdaságpolitikát – mindig fejlettebb volt nálunk; Szlovákia pedig 2006-tól folyamatosan elhúz mellettünk, az „előző nyolc év” hibái miatt is. 3. És a folytatással is baj van: „Ma már csak Románia és Bulgária van mögöttünk, de (...) két éven belül Románia is utolérhet (...) bennünket.” Mivel Románia legfeljebb csak évi 1–2 százalékponttal fejlődik gyorsabban, mint mi, két évtized is kellhet az utoléréshez. Kár, mert ezek a hibák gyengítik Békesi bölcs érveit.

*

Köszönöm Simonovits András pontosító kritikáját, korrekcióit tudomásul veszem. Sajnálom, hogy az interjú hevében nem ügyeltem jobban a precíz fogalmazásra.

Annak örülök, hogy alapvető következtetései­met kritikus szemmel sem vitatja. Románia fejlődési ütemét és a magyar gazdaság teljesítményének viszonyát pedig majd meglátjuk.

Békesi László


A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 41. szám, 2023. október 13.
LXVII. évfolyam, 34. szám, 2023. augusztus 25.
LXVII. évfolyam, 26. szám, 2023. június 30.
Élet és Irodalom 2024