RAVASZ

PÁRATLAN OLDAL - LIX. évfolyam, 48. szám, 2015. november 27.

Balog Zoltán miniszter fél órát késett arról a bemutatóról, amelyet a Bevésett nevek emlékmű kapcsán rendezett konferencia előadásait, valamint a meg nem valósult pályázatok anyagait tartalmazó könyv tiszteletére rendeztek. Az ELTE-n éppen egy éve avatták fel az egyetem tégláinak fúgáiba illesztett bronzszalagot: azoknak a nevét vésték bele, akik az egyetem hallgatójaként vagy oktatójaként váltak a holokauszt vagy a második világháború áldozatává.

A 198 áldozatból 188 volt zsidó, számosan közülük rabbi vagy rabbinövendék. Ennek oka, hogy a korabeli törvények előírták a rabbiképző növendékei számára a bölcsészettudományi kar látogatását is, így lett a Pázmány Péter Tudományegyetem – mai nevén: ELTE – az ő alma materükké is. Balog EMMI miniszter és református lelkipásztor rövid beszédében azt idézte fel, hogy a rabbinövendékek annak idején Ravasz László református püspök beszédeiből tanulták a retorika tudományát.

Bizonyára emlékeztek ők is erre abban a rövid időben, ami még megadatott nekik. Ahogy  nyilván arra is, hogy a nagy tekintélyű Ravasz püspök – főrendiházi tagként – megszavazta a zsidótörvényeket. 

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
Élet és Irodalom 2024