PFUJ, BÍRÓ!

PÁRATLAN OLDAL - LIX. évfolyam, 45. szám, 2015. november 6.

Felháborító és elkeserítően enyhe a Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitányra és társára kiszabott elsőfokú, még nem jogerős ítélet – ezt tartalmazta a Fidesz-frakció közleménye, amely arra reagált, hogy a Fővárosi Törvényszék bírája a nyugalmazott rendőrtábornokra és Mittó Gábor alezredesre, a tévészékház védelmére kirendelt egység vezetőjére csupán megrovást szabott ki.

Rossz úton járunk, ha Montesquieu jut eszünkbe és az: nyomásgyakorlás-e, ha egy kormányzó párt bírósági ítéletet ostoroz? A kérdést helyesebb praktikusan megközelíteni.

 A Nemzeti Együttműködés Rendszere hatékonyságáról ismert. Nem hinném, hogy az alkotmánybíróvá avanzsált Balsai István után ne lenne a Fidesznek olyan jogvégzett embere, aki a szürke novemberi hétvégék valamelyikén gyárt egy újabb semmisségi törvényjavaslatot erre az ítéletre, amelyet a következő héten a Ház elfogad. Ez esetben nem kell várni arra, hogy másodfokon kedvezőbb ítélet szülessék. Az végképp nem okozhat problémát, hogy olyan új ügyész kezébe kerüljön az ügy, aki nem sovány felfüggesztett börtönbüntetéseket kér majd a vádlottakra. A bírósági hivatal elnöke pedig gondoskodhat arról, hogy megbízható helyre kerüljön az ügy.

Ez esetben megvalósul az igazságszerető kormánypárt közleményében olvasható óhaj: A magyar emberek elsöprő többségével együtt bízunk abban, hogy a per végén olyan ítélet születik, amely megnyugtató választ ad a 2006 őszén a magyar emberek ellen elkövetett példa nélküli erőszakra.” Van ok a bizakodásra. 

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024