A HORVÁT KAPCSOLAT

PÁRATLAN OLDAL - LIX. évfolyam, 41. szám, 2015. október 9.

A horvát miniszterelnök csak a Szocialista Internacionálé utasításait követi – közölte a magyar kormányfő szokásos pénteki interjújában a Kossuth Rádióban.

Kétségtelen, hogy Zoran Milanović tett néhány éles és talán eltúlzott kijelentést a magyar menekültpolitikára és személy szerint Orbán Viktorra, de országából ugyanúgy tömegesen szállítják az érkezőket a magyar határra, mint Magyarországról Ausztriába. Az alapvető különbség a határokon épülő drótkerítés és a katonák bevetése.

Lehet, hogy az új kabinetfőnök, Rogán Antal stábjának szellemi leleménye a Szocialista Internacionálé bevonása a purparléba? Ha már összeesküvés-elméletet kreálnak, ajánlanám az e témában sokkal hitelesebb Csurka Istvánt, aki jó két évtizede beszélt a New York–Párizs–Tel-Aviv-tengelyről. A globalizációs folyamat azóta mélyült, a néhai író-politikus gondolatkísérlete tehát ma még inkább felhasználható lehet.

Orbán Viktor azt is kijelentette, hogy kollégája véleményét nem tekinti a horvát nép akaratának. A megállapítást ez irányú információk híján nem tudom vitatni. Bár Orbán népszerűségi indexe javult, azon azért érdemes lenne elgondolkodnia: a menekültügyben tartott nemzeti konzultáció kérdéseire mintegy hétmillióan nem küldték vissza a választ. 

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024