KETTŐS MÉRCE

PÁRATLAN OLDAL - LIX. évfolyam, 37. szám, 2015. szeptember 11.

A nyári uborkaszezon sem maradhatott „botrány” nélkül. Most éppen azon csámcsog a sajtó, hogy lemondta a budapesti Zsidó Kulturális Fesztivál Petrás Mária énekesnő fellépését a Dohány utcai zsinagógában, mert szélsőjobboldali rendezvényen is fellépett. 

Újságírók és politikusok valóságos hecckampányt indítottak a Mazsihisz döntése miatt, sőt, Bódis András, a Heti Válasz főszerkesztő-helyettese felszólította a zsidó szervezetet, hogy kövesse meg Petrást. Érvei között szerepelt, hogy Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz volt ügyvezető igazgatója „munkásőrként is szolgálta az előző diktatúrát”, és mostani igazgatójukat, Kunos Pétert gazdasági bűntett miatt elítélték.

Megvakarom a fejem búbját. Mi köze van a munkásőrségnek Petrás törléséhez? Kunost pedig megválasztották.

Itt, az Egyesült Államokban, a Los Angeles-i Magyar Ház tavaly visszamondta a Historica együttes fellépését, miután kiderült, hogy korábban szélsőjobboldali rendezvényeken is felléptek. (Kámforrá váltak, ÉS, 2014/44., okt. 31.)  Zsenáns volt a döntés, hiszen Ézsiás Péterék már Kaliforniában voltak, sőt, a meghívókat is kiküldték. A Heti Válasz azon az eseten nem háborodott fel, nem vonta kérdőre a Magyar Házat, és nem szólította fel bocsánatkérésre annak elnökét, Pereházy Miklóst. Bódis még azt sem állíthatja, hogy nem tudott az esetről, hiszen a Heti Válasznak saját tudósítója van Kaliforniá­ban Balla Eszter személyében.

Kettős mérce lenne? 

 

 

(2015. február 20-án Petrás Mária részt vett a pomázi 25 órás Wass Albert-felolvasáson. Az eseményről videofelvétel készült. 2015. február 15-én az amerikai Wiesenthal Központ követelte az antiszemita író művei felolvasásának megszüntetését.)

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024