SAJTÓKÖZLEMÉNY

HÍREK -

Az ELTE Társadalomtudományi Karának oktatóiként és hallgatóiként 2015. április 29-én részt vettünk az ELTE Hallgatói Önkormányzata által az Állam- és Jogtudományi Karon szervezett rendezvényen, amelynek kitűzött célja volt, hogy teret nyisson az egyetemi autonómiáról és a konzisztórium intézményéről szóló párbeszédnek.

Álláspontunk szerint az egyetemek működését alapvetően befolyásoló kérdésekben nem lehet az érintettek bevonása nélkül döntéseket hozni. A kezdeményezett párbeszéd érdemi és valódi jellegével kapcsolatban komoly fenntartásaink vannak, hiszen nem láttuk biztosítottnak azt, hogy a konzisztóriummal kapcsolatos kritikai vélemények, érvek kellő arányban lettek volna képviselve a vitában. Elképzeléseink szerint ugyanis valamennyi érvet felvonultató egyeztetéseket kell folytatni egyrészt arról, hogy miért van szükség a konzisztóriumokra, másrészt arról a fontos kérdésről, hogy a Magyar Rektori Konferencia vagy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) miért nem látja a konzisztórium intézményében az egyetemi autonómia csorbítását. Sajnos a mai „vita” azonnali viszontkérdezési lehetőség nélkül alkalmatlannak bizonyult érvek igazi ütköztetésére, így ezeket az egyeztetéseket semmi esetre sem nevezhetjük érdemi „vitának”.

A rendezvény során kérdéseket tettünk fel arra vonatkozóan, hogy miért és miben szolgálja az oktatók és a hallgatók – mint az egyetemi autonómia jogosultjai – érdekeit a tervek szerint többségében miniszteri delegáltakból álló konzisztórium. Ugyancsak fontos kérdésnek tartjuk, hogy miért nem az egyetem által javasolt, megválasztott emberekből állna a konzisztórium?

Fontos hangsúlyozni, hogy továbbra sem ismerjük azokat a dokumentumokat, szakmai előterjesztéseket, amelyek alapján az egyetemek illetve a szakok működésével kapcsolatos döntéseket meghozzák. Aggasztónak tartjuk az átláthatóság és a partnerség hiányát illetve azt a helyzetet, hogy az érintett oktatók és hallgatók kénytelenek a napról napra csepegtetett információkból tájékozódni. Mindezek hiányában nem beszélhetünk vitáról illetve párbeszédről. Annak érdekében, hogy ezeket az anyagokat megismerjük 2015. április 28-án közérdekű adatigényléssel fordultunk az illetékes minisztériumhoz, amelyre jogszabály szerint 15 napon belül választ kell kapnunk.

Elutasítjuk a felsőoktatás közvetlen minisztériumi felügyelet alá vonását, valamint az olyan vélekedéseket miszerint felsőoktatási, oktatáspolitikai kérdésekről „közhangulat” alapján hozzanak döntéseket. Egyetemi autonómiát, partnerséget és átlátható döntéshozatalt követelünk.

Budapest, 2015. április 29.

Tisztelettel:
Halász Péter (+36/30-327-2043)
Csonka Fruzsina (+36/20-286-0235)

Élet és Irodalom 2024