TUDJA-E ORBÁN

PÁRATLAN OLDAL - LIX. évfolyam, 1-2. szám, 2015. január 9.

...hogy mit is mondott, amikor megfenyegette Vida Ildikót, hogy leváltja, ha nem perli be André Goodfriendet? Most tegyük túl magunkat azon, hogy előbb utasítania kell a pénzügyminisztert, hogy javasolja a NAV elnökének felmentését (a köznapi logikával ellentétben, a javaslattétel joga intézményi környezetben igenis fontos jog).

Egy magánjellegű cselekménytől (személyiségi jogi, illetve magánvádas per indításától) tette függővé egy köztisztviselő szakmai jövőjét. És ez elfogadhatatlan.

Persze rögtön mondhatná valaki, hogy a perrel V. I. vállalja annak a kockázatát, hogy kiderül, mit vétett, illetve ezzel tudja bizonyítani ártatlanságát. Csak hát ez a per, ha sorra kerül is (ismeretesek a diplomáciai mentességgel kapcsolatos kérdések, ebbe se menjünk bele), valószínűleg azzal fog végződni, hogy megállapítják, Good­friend nem sértette meg V. I. személyiségi jogait, illetve nem rágalmazta, ugyanis nem mondta ki, hogy nevezett korrupciós cselekményekben vett volna részt, sőt, azt se mondta, hogy a kitiltottak között lenne. Tehát egy fordított „nem volt taggyűlés” típusú ítélet születhet, amelyet lehet majd lobogtatni, hogy Vida Ildikó korrupciós érintettsége nem is merült fel. Vagy – harmadik lehetőség – tényleg elmarasztalják Goodfriendet? Ez a legszomorúbb verzió, ez ugyanis azt jelenti, hogy Orbán előre tudja, mi lesz az ítélet.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 4. szám, 2022. január 28.
LXIV. évfolyam, 44. szám, 2020. október 30.
LXII. évfolyam, 42. szám, 2018. október 19.
Élet és Irodalom 2024