PECSÉT NÉLKÜL

PÁRATLAN OLDAL - LVIII. évfolyam, 47. szám, 2014. november 21.

Sem pecsét, sem fejléc, sem aláírás nincs rajta – jelentette ki a magyar miniszterelnök arról az emlékeztetőről, amelyet a budapesti amerikai nagykövetség a magyar külügyminisztériumnak adott át. Ez világos beszéd, mert e lényeges elemek hiányában nincs értelme arról vitatkozni, hogy az amerikaiak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Igazgatóságánál mit kifogásoltak többször is, és tettek-e valamit az áfacsalások ellen a hivatalnál. Érdekes egyébként, hogy a külügyminisztérium villámgyorsan, alig egy héttel az átvétele után reagált a kétoldalas levélre, miután Kerék-Bárczy Szabolcs DK-politikus nyilvánosságra hozta annak létezését. Orbán Viktort megelőzően Magyar Levente, a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár mondta azt, hogy nincs benne érdemi információ, az csak egy fecni.

Az ifjú főhivatalnok korábban is bizonyította felkészültségét: a parlament október 20-i ülésén kijelentette, hogy Magyarország az egyetlen EU-tag, amelynek „papírja van arról”, hogy a kormány tevékenysége megfelel a közösség alapelveinek. Arra a kérésemre, hogy küldjék el az ezt igazoló dokumentumot, a minisztérium sajtóosztályától a következő választ kaptam: az államtitkár úr a fenti szófordulattal nem egy konkrét dokumentumra gondolt, hanem azt akarta kifejezésre juttatni, hogy Európai Unió az elmúlt években minden olyan kérdést feltett az európai értékek kapcsán, amit csak lehetett, ezeket a kormány megválaszolta, s ahol kellett, változtatott.

A válasz engem nagyon megnyugtatott. Annyit azért megjegyeznék, hogy Magyarországnak valóban van papírja az európai értékek betartásáról. Ez pedig a Tavares-jelentés, amelyet az Európai Parlament 2013. július 3-án tekintélyes többséggel fogadott el. Azt persze nem tudom, hogy van-e rajta pecsét. 

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024