BÚCSÚ

PÁRATLAN OLDAL - LVIII. évfolyam, 44. szám, 2014. október 31.

Hiller István kitalálta, hogy Európában egyedülálló módon megsarcolja az internetet – jelentette ki 2008 áprilisában Nyitrai Zsolt, a Fidesz informatikai és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője a parlamentben –, olvasható az atv.hu összeállításában. A ma is fideszes képviselő akkori véleménye szerint az internetadó a digitális szakadékot tovább mélyíti. (Megjegyzem, az adót akkor nem vezette be a szocialista–szabad demokrata kormány.)

„A magyar választási kampányban mi a választást javarészt a kontrollálhatatlan interneten és a Facebookon nyertük meg” – ezt nem más állította 2011 januárjában, mint Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlamentben, hozzátéve: „hogyan gondolják önök, hogy Magyarországon vagy Európa bármely országában bárki képes lenne az internet korában elnyomni a vélemények szabadságát?”

A kormányfő mostani internetadó-ötletéből számomra nyilvánvalóvá vált: már nem akarnak többé nyerni, ami úgy is értelmezhető, hogy nem kérnek még négy évet. Válaszra vár, hogy mikortól nem kérnek. 

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024