SIÓFOK, WALNUT CREEK

PÁRATLAN OLDAL - LVIII. évfolyam, 42. szám, 2014. október 17.

Sokunk meglepődött, amikor 2011 júniusában, kilenctagú delegáció élén, Balázs Árpád volt siófoki polgármester Kaliforniába látogatott.  Azon morfondíroztam akkoriban, ki maradt otthon. Ki vezeti a várost? 

A siófokiak 1993-ban kötöttek testvérvárosi egyezményt Walnut Creek városával, ezzel a jómódú, és Siófoknál háromszor nagyobb San Francisco közeli településsel.  Kellemes nyári hónapra időzítették a látogatást, és azt is érdemes megjegyezni, hogy Amerikában a testvérvárosi kapcsolatok ápolását általában nem adófizetői pénzből, hanem magánadományokból fedezik.

Balázs polgármester népes delegációjának tagjai között volt Horváth Károly alpolgármester, Nagy Ilona és Ujvári István városi képviselők, valamint a polgármester felesége, Balázs Judit is.  A csoport remek programot szervezett.  Bejárták az Egyesült Államok nyugati részét, számos reprezentatív fogadáson is részt vettek, én is az egyiken találkoztam velük.   

Most azt olvasom, hogy húszévi polgármesterség után Balázs választási vereséget szenvedett, és Lengyel Róbert az új siófoki polgármester.

A város weblapján, a Nemzetközi kapcsolatok címszó alatt, részletes információ található a testvérvárosi látogatásokról, van ott szó cserediák-akciókról, sőt, még a Siófoki Gyermekkórus útjáról is.  Meglep viszont, hogy Balázs delegációjának nagyszabású amerikai látogatásáról egyetlen sor sincs.

Lehetséges lenne, hogy Balázsék szemérmesen elhallgatták választóik elől ezt az utat?  Pedig a Magyar Amerikai Koalíció is elbüszkélkedett annak sikerével, szerintük 11 tagú volt a siófoki delegáció, és az utat Siófok városa finanszírozta!   Mindenesetre én utólag is tanúsíthatom, hogy majd’ két hétig remekül érezték magukat itt nálunk, Kaliforniában. 

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
Élet és Irodalom 2024