Ajánlat

VISSZHANG - LVIII. évfolyam, 40. szám, 2014. október 3.

Balázs Gábor Franciaország, radikális baloldal, Palesztina című írásában (ÉS, 2014/38., szept. 12.) olvashatjuk, hogy „a külföldi értelmiségi baloldal egyáltalán nem a Hamasz híve, legjobb elemei­ben már nem is az önálló palesztin államiságé, hanem az egy-állam megoldásé”. Ez a mondat egy Kádár-kori anekdotára emlékeztet. Az állami gazdaságok legjobb dolgozóit elvitték Marx Károly sírjához a londoni Highgate temetőbe. Az idegenvezető ismertette az osztály nélküli társadalmat megálmodó Marx életútját. Az egyik magyar megkérdezte, hogy doktor volt-e Marx. Igen volt a válasz. Mire azt kérdezte: „Miért nem kezdték a kísérleteket az állatokon?”

Semmiképp sem hasonlítom a délszláv népeket az állatokhoz. Épp ezért megkérdezném azoktól, akiket annyira lelkesít az egy állam megoldás, vagyis Izrael likvidálása, azaz a zsidó nép megfosztása önrendelkezési jogától: miért nem kísérlik meg megint létrehozni Jugoszlá­viát, amelyben a népek hosszú ideig valóban egy államban éltek együtt?

Tisztelt Balázs Gábor, tisztelt magyar szélsőbalosok, akik a volt Jugoszlávia tőszomszédságában élnek, nincs nagyobb gondjuk, mint Izrael állama? Az angol azt mondja „charity begins at home”. Kezdjék a jótékony működést „egy államért” itt, Európában! Aztán ha sikerül újra létrehozni Jugoszláviát, próbáljanak meg egy államot létesíteni a darabjaira hullt, háború sújtotta Szíriából, Irakból. Ha sikerrel járnak, akkor minden bizonnyal Önökkel bővül majd a Nobel-békedíjjal jutalmazottak tábora. 


(Bécs)

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 30. szám, 2022. július 29.
LXIII. évfolyam, 10. szám, 2019. március 8.
LXII. évfolyam, 18. szám, 2018. május 4.
Élet és Irodalom 2024