Semmi nyegleség!

VISSZHANG - LVIII. évfolyam, 30. szám, 2014. július 25.

A méltán elhanyagolható kisebbség alantas igényeit elvtelenül kiszolgáló média továbbra sem riad vissza attól, hogy a soha nem látott erővé nemesedett Nemzeti Egység Rendszerének patyolatnál is ragyogóbb tisztaságát bármi eszközzel beszennyezni igyekezzék. Még alig ültek el a szmokingos vadászvacsorába torkolló főúri fácánmészárlás és a titkos kísérővel, államérdekből kifizetett csillagászati hotelszámla mesterségesen szított, a szándékoltnál messze csekélyebb hatást kiváltó hullámai, máris újabb paparazzo settenkedett a minden talmi feltűnést gondosan kerülő, szerény megjelenéséről közismert vezető közelébe, és vitathatatlanul aljas indokból készített fényképeket a színültig telt stadionban csupán a kevésbé zsúfolt díszpáholyban helyet találó szépreményű fiáról. (Előzmény: Viktor és Győző, ÉS, 2014/29., júl. 18.) Az csupán véletlen lehet, hogy hatéves kora óta már nem először kényszerült ilyen megoldásra fanyalodni a tömeget jó érzékkel kerülő fiatalember, hiszen annak idején a Chirac elnök megtisztelő meghívását némi szabódással elfogadó apuka szerzett csemetéjének pihentető ülőhelyet a nagy eseményen. Egyesek még azt sem átallották híresztelni, hogy a francia vendégszeretetet élvező csemete akkor brazil mezben feszített volna, de ez már igazán csak az alantas rágalmazás minden határán túlmenő koholmánynak minősíthető állítás lehet.

Annak is híre járt, hogy a nevében akkor még doktori előtagot viselő későbbi közjogi méltóság szorgos munkával igyekezett a meghívás elősegítésével soha el nem évülő érdemeket szerezni.

Az elvetemült mocskolódók azonban mindig megkapják az őket megillető, csattanós választ. Jelen esetben elbűvölően gazdag magyar nyelvünk vulgáris mélységeiben kimagasló jártasságot elért, valódi Sprachwissenschaftler (deutsch) villantotta etimológiai jártasságát: gondosan válogatta meg az erekció kifejezésére alkalmas legszaftosabb kifejezéseket, hogy jó magyarán rója meg a tolakodó informátorokat, akik sekélyes nemi életükben csak úgy tudják ezt az ihletett állapotot elérni, ha nagy emberekről méltatlan híreket tesznek közzé. Ezzel aztán egyszer s mindenkorra elvette bárkinek a kedvét olyan híresztelésektől, hogy közéleti szereplők vagy ilyen ambíciókat melengető, nagy tehetségű ifjak hatalmukkal élve a hivalkodóan pazarló költekezés csábításának engednének.

A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 33. szám, 2020. augusztus 14.
LXIV. évfolyam, 31. szám, 2020. július 31.
LXIII. évfolyam, 21. szám, 2019. május 24.
Élet és Irodalom 2024