Dicséret Floridából 2.

VISSZHANG - LVIII. évfolyam, 7. szám, 2014. február 14.

Az ÉS-ben megjelent írásomban (Dicséret Floridából?, 2014/6., febr. 7.) meglepetéssel konstatáltam, hogy lapzártáig az Egyesült Államokban nem került nyilvánosságra Mario Díaz-Balart floridai képviselő Orbán Viktor antiszemitizmus elleni fellépését dicsérő nyilatkozatának szövege. Magyarországon az MTI már január 30-án idézte azt, és Kumin Ferenc kommunikációért felelős helyettes államtitkár február 7‑én blogjában publikálta az angol nyelvű eredetit.

Én február 11-én kaptam a hírt Díaz-Balart képviselő úr irodájától, hogy az ominózus szöveg a Kongresszusi Közleményekben február 10-i dátummal megjelent. De arra nem kaptam választ, hogyan kerülhetett az amerikai képviselőház elnökéhez címzett dokumentum tíz nappal amerikai közzététele előtt a magyar hírügynökséghez.

Díaz-Balart úr Szapáry nagykövet barátja, és magányos dicséretét nem támogatják az amerikai politikusok. Nemrég Budapesten járt párttársa, a republikánusok egyik meghatározó személyisége, McCain szenátor. Ő is kritikával illette az Orbán-kormányt, mint ahogy korábban számos amerikai honatya sürgette, hogy a magyar kormány lépjen fel az erősödő antiszemitizmus ellen.

Március 16–18. között éppen a Florida Gulf Coast University rendez konferenciát a magyar holokauszt 70. évfordulója alkalmából, és bizonyos, hogy a Díaz-Balart-nyilatkozat ott is téma lesz.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024