Védjük titkainkat

VISSZHANG - LVIII. évfolyam, 6. szám, 2014. február 7.

Az amerikai adatgyűjtés érdemben és jelentősen befolyásolhatja az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatát, amíg az ügyet Washington nem tisztázza – jelentette ki Lázár János a nemzetbiztonsági bizottság ülése után. A miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok hírszerző szolgálata rendelkezik Magyarországra vonatkozó információkkal. A politikus azt is közölte, hogy az új amerikai nagykövetnek is meg kell jelennie a nemzetbiztonsági bizottság előtt. (Előzmény az ÉS-ben – Kasza László: Yes, we can! – lehallgatni, 2013/51–52., dec. 20.).

Kocsis Máté, a lehallgatási botrány magyarországi szálainak feltárására decemberben létrejött vizsgálóbizottság fideszes elnöke szerint a bizottsági ülésen elhangzottak a titoktartás körébe tartoznak. Nyilván nemzet- és világpolitikai szempontból nagyobb titkok kerültek az amerikaiak birtokába, ahhoz képest, hogy lehallgatták többek között Merkel kancellár mobiltelefonját. Az ügy azonban jól jön a kormánynak, mert ha bírálat érkezik a tengeren túlról, mindig vissza lehet vágni a megfigyelési ügyre azzal: nehogy már ők leckéztessenek bennünket fékekről, ellensúlyokról, és üzengessenek hasonló badarságokat a demokrácia működésével kapcsolatban.

A magam részéről nyugodt vagyok, mert tudom, hogy az amerikaiaknak nincs esélyük ellenünk. Csak emlékeztetek a magyar parlament honvédelmi bizottságának egykori kisgazda elnöke, Lányi Zsolt szavaira: „ A magyar katona egy szál szuronnyal többet ér, mint az amerikai ötezer rakétával.” 

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024