JOGERŐSEN IS PERT NYERT KIS JÁNOS, VALAMINT AZ ÉS POLT PÉTER ÉS A LEGFŐBB ÜGYÉSZSÉG ELLEN - A PER IRATAI

HÍREK -

A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta azt az elsőfokú ítéletet, amellyel a Törvényszék elutasította a Polt Péter és a Legfőbb Ügyészség által az ÉS-t kiadó Irodalom Kft., az ÉS főszerkesztője Kovács Zoltán és Kis János filozófus ellen benyújtott keresetet.

2011. április 8-án közölte az ÉS Alkotmányozás – mi végre? III. címmel Kis János tanulmány-sorozatának befejező részét. 

Ebben Kis János azt állította, hogy Polt Péter „Előző hivatali ciklusa idején már bőségesen bizonyította, hogy hivatalát nem pártatlan közszolgaként, hanem megbízója kiszolgálójaként tölti be.”

A felperesek – a Legfőbb Ügyészség és Polt Péter – azt kérték a bíróságtól, hogy állapítsa meg, Kis János olyan valótlan és sértő tényt állított, amely hátrányosan befolyásolja az ügyészi szervezet és a legfőbb ügyész társadalmi értékelését. A keresetben alperesenként 1-1 millió, összesen 3 millió forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére is  kérték kötelezni a lapot, a főszerkesztőt és a szerzőt, valamint az alperesekkel szemben közérdekű bírság kiszabását is indítványozták a felperesek.

A Fővárosi Törvényszék 2012. június 25-én elsőfokon már elutasította a felperesek keresetét, amely ellen a Legfőbb Ügyészség és Polt Péter fellebbezett.  Az ítélet indokolásában a bíró kimondta, hogy Kis János politikai véleményt fogalmazott meg, közszereplővel, sőt közhatalmat gyakorló szervezettel és személlyel szemben, amely nem lépte túl a szabad véleménynyilvánítás jogilag megengedett határait, s az Alkotmánybíróság 36/1994. számú határozatában foglaltak szerint az éles, erőteljes kritika is megengedett, ha az nem becsmérlő, nem öncélúan gyalázkodó.

Ezt az első fokú ítéletet helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla, s felpereseket kötelezte perköltség fizetésére.

2013. december 30.

 


Az alábbiakban a per fontosabb iratait tekinthetik meg.


Keresetlevél és észrevétel


kereset


Kereseti ellenkérelem


Ellenkerelem


Elsőfokú ítélet


Elsofok


Másodfokú ítélet


Masodfok



Élet és Irodalom 2024