...ÉS MONDÁ NÉKTEK:

PÁRATLAN OLDAL - LVII. évfolyam, 47. szám, 2013. november 22.

„A színvonaltalanság uralmi törekvése, ez a felülről lefelé terjedő méreg, megfertőzte a társadalmat. A színvonaltalanság szolidaritása teremt minden formai kapcsolatnál erősebb egységet azok között, akik demagógiával gyújtogatnak az országban. Bármennyire igyekeznek is a jobboldaliság hangsúlyozásával magasabb értékjelzést adni maguknak, a destrukcióval azonosak” – gróf Dessewffy Gyula 1937 márciusában Az Ország Útja című folyóiratban.

 „Sokan még ma is értetlenül állanak az úgynevezett magyar csoda előtt, és nem tudják maguknak megmagyarázni, hogy ez a kirabolt ország hogyan tudott olyan gyorsan talpraugrani, és hogyan tudta elérni azt, hogy ma Európa politikai és gazdasági szempontból egyik legszilárdabb, legjobban virágzásnak indult országa lett” – Farkas Mihály az MDP V. országos katonai konferenciáján, 1948. november 13-án.

„Hetek óta áll már Magyarország az imperializmus és a nemzetközi reakció egyre fokozódó támadásainak középpontjában. Az Egyesült Államok elnökétől és külügyminiszterétől kezdve Bevinig, Spaakon át a dollárimperializmustól függő politikusok és újságírók támadják és rágalmazzák hazánkat. Tiltakozunk, mint egy független és szuverén nemzet a hazánk ügyeibe történő beavatkozás és a felemelkedő országunkat gyalázó támadások ellen” – Andics Erzsébet, a Magyar Értelmiség Nemzeti Bizottsága nevében az Újvárosháza nagytermében tartott tiltakozó nagygyűlésen, 1949. február 17-én.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 38. szám, 2023. szeptember 22.
LXVI. évfolyam, 34. szám, 2022. augusztus 26.
LXIV. évfolyam, 26. szám, 2020. június 26.
Élet és Irodalom 2024