CORVINUS

PÁRATLAN OLDAL - LVII. évfolyam, 44. szám, 2013. október 31.

Postaládámat megtekinteni mindig kellemes várakozással teli kihívás. Egyrészt, kérdés, hogy sikerül-e egyáltalán kinyitni, mert a kulcs állandóan beszorul a zárba, másrészt, hát persze, vajon mi is érkezett? A számlaleveleket nem nyitjuk ki, unalmasak, tök egyformák, de beeshet egy hasas boríték, teszem azt, busás honoráriummal kibélelve. Vagy éppen egy érdekes meghívó, izgalmas szellemi kihívást ígérő rendezvényre. Legutóbb ehhez volt kivételes szerencsém. Ide idézem (betűhív leírás):

’Meghívó

Tisztelt Hölgyem/Uram meghívjuk Önt az előadásom egyikére, mint a Mátyás király helytartójának egyenes ágú leszármazottja.

Téma. A gazdasági válságban is van jövő, avagy a duplikációs hatástöbbszörözése.

Időpont és helyszín egyeztetése a telefonszámon: 06 20 49...’

Meglepetés nem persze nem érheti azt magyar honfit, aki évek óta, személyesen Mátyás király ’egyenes ágú’ leszármazottjával folytat intim levelezést. Régóta gyanítom, hogy a nagy király helytartójának egyenes ága-boga is itt kísért álruhában, mégis, furdalt a kíváncsiság, ki veszi fel a telefont, ha időpontot és helyszínt lenne kedvem egyeztetni. A főkincstartó (summus thesaurarius) hivatala tán? Az lenne csak ’duplikációs hatástöbbszörözés’.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 10. szám, 2024. március 8.
LXVIII. évfolyam, 1. szám, 2024. január 5.
LXVII. évfolyam, 49. szám, 2023. december 8.
Élet és Irodalom 2024