„És így dobálóznak a jogainkkal”

Interjú Victor Mátéval, az Artisjus elnökével

INTERJÚ - LVII. évfolyam, 42. szám, 2013. október 18.

A szerzői jogról és a jogdíjakról a legtöbb állampolgár annyit tud, hogy van egy idevágó rubrika az adóbevallásban, amit nem kell kitölteni. Egy kicsi, de fontos hivatáscsoport, az alkotóművészek – hol szerény, de nélkülözhetetlen, hol igencsak méretes – jövedelemforrásáról van szó, s azt hihetné az ember, ennél politikamentesebb dolog kevés létezik a világon. Az utóbbi hetekben azonban két ügy is a jogdíjakra terelte a politizáló közönség figyelmét, bár a laikusok nehezen tudták követni, hogy ezek a döntések pontosan milyen kapcsolatban voltak a szerzői jogokkal. Nagy feltűnést keltett, hogy a Nemzeti Kulturális Alap támogatást ítélt meg a jobbikos körökben is népszerű Kárpátia zenekar kiadójának, mire Erdős Virág költő tiltakozásul lemondott a neki odaítélt alkotói támogatásról. A másik: az üres hordozók – például a CD-k, pendrive-ok – után fizetendő díjak 25 százalékát egy váratlanul beterjesztett törvénymódosítással a Szerzői Jogvédő Egyesülettől az NKA saját hatáskörébe utalják. Amikor a hír nyilvánosságra került, a képviselőknek címzett, tiltakozó nyílt levelet – manapság szokatlan módon – a legkülönbözőbb műfajú és politikai nézeteket valló művészek írták alá Demjén Rózsitól Nádas Péterig, Czakó Gábortól Bródy Jánosig. A módosítást mégis elfogadták a parlamentben.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 11. szám, 2024. március 14.
LXVIII. évfolyam, 8. szám, 2024. február 23.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024