Mit nekünk Obama!

VISSZHANG - LVII. évfolyam, 37. szám, 2013. szeptember 13.

Barack Obama szeptember 4-én meglátogatta a svéd fővárost, és ott beszédet mondott a Nagy Zsinagógában is. Elkísérte az eseményre a svéd miniszterelnök, ott voltak a Wallenberg család tagjai, valamint a teljes világsajtó.

Az MTI csak annyit jelentett az eseményről, hogy Obama párhuzamot vont Wallenberg tevékenysége és a szíriai helyzet között, mert a stockholmi zsinagógában tett látogatását követően úgy fogalmazott: Wallenberg tette arra emlékeztet, „nemcsak arra van erőnk, hogy az események tanúi legyünk, hanem arra is, hogy cselekedjünk”.

De hát az amerikai elnök a zsinagógában Raoul Wallenberg budapesti zsidómentését méltatta. Egyetlen utalást sem tett Szíriára! Célzatosnak tűnik, hogy az MTI hírszerkesztése, elhallgatva Obama beszédét, egy későbbi kijelentését hozta összefüggésbe zsinagógai látogatásával.

Obama beszédében Wallenberg magyarországi tevékenységét méltatta, köszönetet mondott a Wallenberg családnak, emlékeztetett arra, hogy amerikai támogatással indították misszióját, és felemelte szavát az antiszemitizmus terjedése ellen. Nem említette a jelenlegi magyar kormányt, az Orbán-kormány képviselőit nem hívták meg az eseményre.

Nem véletlen ez. Ira Forman, az amerikai külügyminisztérium antiszemitizmus-ügyi különmegbízottja már korábban figyelmeztetett, hogy a magyar kormánynak többet kell tennie a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen. Amerikai nagykövet sincs mostanában Budapesten, annak kinevezését Obamáék nem tartják sürgősnek, az Orbán-rezsimre nem érdemes energiát fecsérelni.

Az MTI is hasonlóan gondolkozhatott. Beszélhet Obama magyar vonatkozású témáról, amennyit akar, a nemzeti hírügynökség tudja, mi a dolga. Kiszúrtak vele, elhallgatták stockholmi beszédét a magyar publikum elől.

Mit nekünk Obama!

(Obama stockholmi Wallenberg-beszédének videója elérhető az interneten http://www.youtube.com/watch?v=D8yXTEmMETg)

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024