Az Eötvös Károly Intézet közleménye

A jogállam helyreállításának elvei ajánlat a demokrácia híveinek

HÍREK -

Az Eötvös Károly Intézet, közös felelősségükre figyelmeztetve fordul az alkotmányosság híveihez a független, demokratikus politikai erőkhöz a jobb- és a baloldalon, és felhívja őket a megrendült magyar alkotmányosság helyreállítására.

Az alkotmányosság helyreállításával kapcsolatos tennivalókat az intézet szerint a magyar alkotmányosságnak a jogállami forradalomban meghatározott, és az ezt követő húsz év fejlődésében formálódott alkotmányos védelmi szinthez kell mérni. 

A rombolás számbavételét és a helyreállítás feladatait nyolc fejezetben foglaltuk össze. Ezek:

Az a jogrendszer, amely nem a közhatalmat, hanem inkább a polgárok szabadságát szorítja korlátok közé, nem felel meg a modern alkotmányosság eszméjének. A szabadság a közhatalom korlátja. A polgári szabadság tiszteletét helyre kell állítani.

Ahol a független intézmények – strukturális és személyi értelemben – a kormányzat befolyása alá kerülnek, ott megszűnnek a hatalom korlátaiként működni. A hatalmat ellenőrző és korlátozó intézmények függetlenségét helyre kell állítani, a politikai kinevezetteknek a független intézmények éléről távozniuk kell.

Nem képes alkotmányként funkcionálni az az alkotmány, amely szabadon átírható. Az Alkotmány stabilitását meg kell teremteni. Meg kell akadályozni, hogy a jövőben bármely kétharmados többséghez jutó politikai erő szétdúlja az alkotmányosságot.

Jogi kikényszeríthetőség nélkül az alkotmány jogi értelemben olyan mintha nem is létezne. Az alkotmány kikényszeríthetőségét, az alkotmánybíráskodás tekintélyét helyre kell állítani.

Ahol az alkotmány és az azt végrehajtó törvények nem védik az egyes alapjogokat megfelelő garanciákkal a politikai önkénnyel szemben, ott e jogok nem a hatalom korlátait jelentő szabadságjogok, hanem csak politikai deklarációk. Az alapjogok a jogállamban a közhatalom gyakorlóit korlátozzák. Az önkényeskedés ma intézményesülő rendszerét meg kell szüntetni. Az alapvető jogok tekintélyét helyre kell állítani.

Az az állam, amely ideológiát és történelemszemléletet tesz kötelezővé, nem tekint a polgáraira egyenlő méltóságú személyként. Az alkotmány értékek foglalata és a haza minden - bármilyen hitű és meggyőződésű polgárára– ugyanolyan tisztelettel és figyelemmel tekint. Az alkotmány nem képvisel sem ideológiát, sem vallásos sem pedig vallástalan hitet.

Ha a szabad és tisztességes politikai verseny feltételei sérülnek, a kormány legitimitása megkérdőjeleződik. Helyre kell állítani a szabad és tisztességes politikai versenyt a választási szabályok, a választókerület-határok, a kampányszabályozás, a választójog és a médiaszabályozás felülvizsgálata során.

 Ahol az egyik demokratikusan hatalomra jutott többség az utódai hatalomgyakorlását igazolhatatlan módon megköti, ott a szabad választások értelme is kérdéses. Helyre kell állítani a parlamentarizmus elvein működő, a politikai váltógazdaságot biztosító közjogi rendszert.

Javaslatainkat a nyilvánosságra hozatallal egyidejűleg eljuttatjuk a demokratikus pártokhoz és mozgalmakhoz.

A felhívás teljes szövege http://www.ekint.org/ekint/ekint.news.page?nodeid=555 címről tölthető le.

Budapest, 2012. szeptember 29.

Majtényi László
elnök

 

Élet és Irodalom 2024